Széles, Szaniszló és Gyöngyösi az ukránok szankciós listáján

Magyar állampolgárok is szerepelnek azon a szankciós listán, amelyet az ukrán hatóságok fogadtak el.
A névsorban 105 - főleg ukrajnai és oroszországi - jogi személy és 388 magánember szerepel – adta hírül News.liga.net ukrán hírportál. Az összefoglaló szerint a különböző gazdasági, pénzügyi tilalmak mellett beutazási tilalom is sújtja Széles Gábor üzletembert, az Echo TV tulajdonosát és Szaniszló Ferencet, a csatorna műsorvezetőjét.

Felkerült a listára Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke, párttársa, Szaniszló Adrienn (ők ketten kijevi értékelés szerint „álmegfigyelőként" ott voltak a kelet-ukrajnai szakadár területeken tavaly ősszel tartott választásokon), valamint Gyóni Gábor, a jegyzék szerint a „Magyar Ruszisztikai Egyetem", valójában az ELTE Ruszisztikai és Módszertani Központjának tudományos munkatársa is.

Az indoklás szerint az érintettek olyan cselekményeket követtek el, amelyek valós és potenciális fenyegetést jelentenek Ukrajna a nemzeti érdekeire, a nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi épségére. A tilalom számos orosz céget, köztük légitársaságokat, bankokat, tévécsatornákat sújt, és kiterjed a világhírű számítástechnikai vállalatra, a Kasperskyre is.

A magánszemélyek névsorában ott van több külföldi politikus és újságíró, Ramzan Kadirov csecsen elnök, Pavel Asztahov orosz gyermekjogi képviselő, az orosz alkotmánybíróság és a hadsereg tábornoki karának számos tagja, jó néhány parlamenti képviselő, köztük Joszif Kobzon orosz énekes is. A TASZSZ orosz hírügynökség washingtoni irodájának két munkatársa mellett a BBC két moszkvai, a Kreml újságírócsapatához tartozó tudósítója is a szankciók hatálya alá került, ám utóbb maga Petro Porosenko ukrán államfő utasította a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot, hogy a brit közszolgálati média munkatársait vegyék le a listáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.