Szekus volt a szenátus alelnöke

Végleges bizonyítást nyert, hogy Dan Voiculescu, a román konzervatívok alapító elnöke, a szenátus jelenlegi alelnöke 1973 és 1975 között együttműködött a rettegett román titkosszolgálattal.

Megfellebbezhetetlen ítéletet hozott csütörtökön a román Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapítója, szenátusi alelnök szekusdossziéja ügyében. A testület véglegesen szerint bizonyítást nyert, hogy az üzletember és politikus Felix, illetve Mircea fedőnévvel jelentett a kommunista diktatúra titkosszolgálatának sportolókról és a családtagjairól is. Még 2006-ban a Securitate irattárát vizsgáló bizottság, a CNSAS hozakodott elő Voiculescu ügynökmúltjával; a politikus ezután vitte a törvény elé az ügyet.

A rendelkezésre álló dokumentumok tanúsága szerint a Securitate 1973 és 1975 között vette igénybe Voiculescu szolgáltatásait. Állítólag némi fenntartással, mert az akkori külkereskedelmi cégigazgató az átlagot messze felülmúló életszínvonalon, úszómedencés házban élt, de ennek ellenére kémelhárítási feladatokat is rábíztak. (Voiculescu a VITROCIM külkereskedelmi osztályát irányította 1970 és 1982 között; a cég különleges státuszt élvezett a Ceausescu-rezsim Romániájában. Felesége harminc éven át egy magyar hölgy, Égető Zsófia volt.)

A politikus csütörtökön azzal védekezett, hogy a legfelsőbb bíróság tulajdonképpen az összes vádat ejtette ellene, kivéve azt, amelyik szerint elárulta főnökének, hogy egy osztrák állampolgár az ország elhagyására próbálta rábírni. Szerinte ennek semmi köze a Securitatéval való együttműködéshez, ezért nem hajlandó belenyugodni a legfelsőbb bíróság ítéletébe, és a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul. Voiculescu egyúttal polgári és büntetőjogi perrel fenyegetet meg mindenkit, aki azt állítja, hogy ő szekus lett volna.

A forradalom után Voiculescu saját médiabirodalmat épített ki Romániában: övé többek között az Antena 1 televízió, illetve két nagy példányszámú napilap, a Jurnalul National és a Gazeta Sportulirol is. A politikába 1991-ben szállt be a Humaniswta Párt megalapításával, amely 2005-ben a jobbra tolódás nevében vette fel a Konzervatív Párt (PC) nevet. A szélsőségektől általában mentes nacionalista alakulatot az ideológiai korlátok nem nagyon érdeklik: a 2008-as parlamenti választások előtt a szélsőséges Nagy-Románia Párt utasította el a közeledését, amire a PC a szociáldemokratákkal szövetségben jutott be a törvényhozásba. A párt támogatottsága egy százalék körül van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.