Hemzseg a volt szekus besúgóktól a román nagypolitika

A romániai rendszerváltó forradalom több hőséről is azt derítette ki a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS), hogy korábban együttműködött a Ceausescu-rendszer titkosszolgálatával – írja a Romania Libera bukaresti napilap. Közel száz leleplezettnek papírja is van arról, hogy „a forradalom hőseként” állt helyt. Az egykori besúgók minden pártban „fontos posztokon” húzódnak meg.

A Romania Libera bukaresti napilap csütörtöki számában arról írt, hogy a CNSAS tavaly körülbelül 15 ezer embert világított át, közülük  mintegy ezerről állapította meg, hogy a volt kommunista  titkosszolgálat együttműködője volt.

Az újság szerint az említett átvilágítások során több olyan  politikusról, igazságügyi tisztségviselőről derült ki, hogy a  múltban együttműködött a Securitatéval, akik ma is fontos poszton húzódnak meg. Neveket nem említ ugyan a lap, de információi  szerint az összes nagy pártban vannak leleplezett személyek, nem is beszélve a bírói  állományról. A cikk ugyanakkor újdonságként említi, hogy összesen 94 volt együttműködő a Ceausescu-rendszer megdöntésében játszott  szerepet, papírjuk is van, miszerint a "forradalom hősének"  nyilvánították őket.

A CNSAS-t 1999-ben hozták létre. A 2004 végén államfővé  választott Traian Basescu utasítására akkor a belföldi hírszerző  szolgálat (SRI) irattárából mintegy másfél millió dossziét  szállítottak át az átvilágító testület raktárába, de több mint  százezer dosszié továbbra is titkosított maradt.

Időközben azonban további iratkötegeket adtak át a CNSAS-nak. A  Romania Libera úgy tudja, hogy tavaly több mint 75 ezer újabb aktát, 42 500 kartotékot adtak át a testületnek a volt Securitate irattárából. Így már több mint 1,6 millió akta, több mint egymillió  feljegyzés a kommunista időszakban elfogott levelekről, valamint  több mint 1,7 millió egyéb kartoték van a CNSAS birtokában.

A lap szerint ugyanakkor a külföldi hírszerzés (SIE) csak  mintegy 20 ezer aktát bocsátott az átvilágítók rendelkezésére, több  ezret viszont - állambiztonsági okokra hivatkozva - visszatartott.

Tavaly politikai vihart kavart, hogy az alkotmánybíróság elfogadta Dan Voiculescunak, a Konzervatív Párt akkori elnökének, az  átvilágítás által érintett politikusnak az alkotmányossági  kifogásait, így az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a CNSAS  működését szabályozó törvény számos lényegi cikkelyét.
Az volt a legfőbb kifogás, hogy az átvilágító testület állítólag  túlságosan széles hatáskört kapott, vagyis - mint több érintett  panaszolta - nem pusztán az ügynöki múlt megállapításával, hanem  annak bizonyos fokú szankcionálásával is foglalkozott. Később  helyreállították a CNSAS működését, de a korábbinál sokkal szűkebb jogosítványt biztosítottak számára.

Traian Basescu a CNSAS archívumában
Traian Basescu a CNSAS archívumában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.