Szekeres visszaszólt Obamának

A Pentagon elégedett az afganisztáni magyar szerepvállalással, így az áprilisi NATO-csúcson Budapest nem tesz új felajánlást – derült ki Szekeres Imre washingtoni tárgyalásain. A honvédelmi miniszter kifogásolta Barack Obama Magyarországot Ukrajnával egy lapon említő megjegyzését.

Az első magyar miniszterként tárgyalt Szekeres Imre Washingtonban az Obama-administráció képviselőivel. A Fehér Házat képviselő James Jones nemzetbiztonsági tanácsadó előtt a honvédelmi miniszter felvetette az amerikai elnök múlt heti nyilatkozatát, amelyben – egyetlen példa erejéig – megemlítette Magyarországot, mégpedig Ukrajnával együtt. Meg kell gátolni, hogy azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, olyan nagy, tovagyűrűző hatása legyen, amely eléri a mi partjainkat – fogalmazott Barack Obama Gordon Brown brit kormányfővel folytatott megbeszélései kapcsán. Hozzátette, ennek érdekében összehangolt nemzetközi segítséget kell nyújtani ezen országoknak.

Szekeres szerint Jones vette a jelzést, amikor a honvédelmi tárca vezetője szóvá tette: Obama szavai negatív hullámokat vertek itthon, a magyar közvélemény rosszul fogadta azokat. Az általa ismertetett álláspont megérti ugyan a nyilatkozat mondanivalóját, de „a legjobb szándék mellett sem fogadható el két, rendkívül eltérő helyzetben lévő ország egymás mellé helyezése”. Szekeres azt állította: a magyar gazdaság fundamentumai szilárdak.

Szekeres, aki többek között amerikai kollégájával, Robert Gates-szel és James Steinberg külügyminiszterhelyettessel is megbeszélést folytatott, – elmondása szerint - elismerő szavakat kapott a magyar NATO-szerepvállalás kapcsán. Ahogy washingtoni magyar sajtónak elmondta: tárgyalópartnerei egybehangzóan azon az állásponton voltak, hogy hazánkat mind az atlanti szövetség transzformációjában, mind pedig annak műveleteiben való részvételének hatékonysága fontos és kiszámítható partnerré teszi.

Kérdésre Szekeres azt felelte: amerikai részről új igényt nem fogalmaztak meg ezekkel kapcsolatban. Mindkét ország készül az április eleji NATO-csúcsra, amely egyben Obama elnök bemutatkozása is lesz az atlanti szövetség vezetői előtt. – 2009 fordulópont lehet Afganisztánban. A választások békés és zökkenőmentes lebonyolítását Magyarország külön lövészszakasz kiküldésével segíti a nemzetközi erők kötelékében – említette meg a miniszter, de lapunk kérdésére – miszerint a már ismert vállalásokon túl tesz-e hazánk új bejelentést a strasbourg-kehli csúcson – azt felelte: „Ez nem szükséges, és nem is indokolt."

Emlékeztetett egyben a hazai közvélemény előtt már ismert vállalásokra, így arra, Magyarország egy tartományi újjáépítési csoportot (PRT) is vezet az ázsiai országban. - Várjuk ki a tervezőmunka végét. Pontosan meg kell határozni, kikkel lehet tárgyalni, és más, így etnikai választóvonalakat is figyelembe kell venni – mondta Szekeres arra a kérdésünkre: mi a véleménye Obama nyilatkozatáról, miszerint az Egyesült Államok fontolóra veszi a tálibok megosztását, a mérsékeltebbekkel való tárgyalást.

Az amerikai útnak aktualitást ad, hogy csütörtökön ledz tíz éve, hogy tíz éve csatlakozott a NATO-hoz. Washington és Moszkva között most átalakulóban vannak a diplomáciai kapcsolatok, és a NATO-orosz viszony is kilendülni látszik a holtpontról. Szekeres tájékoztatást adott az amerikaiaknak Gyurcsány Ferenc keddi, moszkvai útjáról, és a Déli Áramlatról ahhoz kapcsolódóan aláírt megállapodásról. Értésre adta, hazánk gázbeszerzése diverzifikálásának részeként keres ilyen lehetőségeket. Ezen túlmenően partnerei nem firtatták a moszkvai kormánylátogatást – derült ki a Népszabadság kérdésére adott válaszábó. Szekeres amerikai útja részeként ellátogat a Boeing egy gyárába is, ahol megtekinti az első, a NATO pápai bázisrepülőterére készülő C-17-es szállítógép fő részeinek összeszerelését.

Robert Szekeres Imre és Robert Gates a Pentagon lépcsőjén
Robert Szekeres Imre és Robert Gates a Pentagon lépcsőjén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.