Székelykaput avatott Ausztráliában Kövér László

Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Sydneyben fogadta Bronwyn Bishop, az ausztrál parlament képviselőházának elnöke.

Kövér László a megbeszélésen megerősítette, hogy Magyarország a keleti nyitás stratégiájának keretében az új gazdasági együttműködések és befektetési lehetőségek feltérképezése során fontos célpontként tekint Ausztrália fejlett, nyugati típusú gazdaságára.

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatai jól fejlődnek, az idei első hét hónap adatai szerint majdnem megduplázódott az előző év kereskedelmi forgalma. "Elkötelezettek vagyunk gazdasági, politikai és kulturális kapcsolataink további kibővítése, kereskedelmi forgalmunk növelése iránt. Magyarország ideális regionális központként és az Európai Unió legdinamikusabban fejlődő térségének országaként a teljes közép-kelet-európai régió felé kínál lehetőséget az ausztrál befektetőknek" - idézte a magyar házelnök szavait a sajtófőnök közleménye.

Kövér László a találkozón köszönetet mondott, amiért Ausztrália befogadta az 1956-os menekülteket. "Az Ausztráliában élő több mint százezres magyar közösség egyedi kötelék a két ország között, amely a jövőben jelentősen hozzájárulhat az együttműködés bővítéséhez. Magyarország hálás Ausztráliának azért a támogató környezetért, amely elősegíti a magyar közösségek számára, hogy megőrizzék identitásukat" - hangsúlyozta.

A kulturális kapcsolatok erősítésének érdekében a házelnök kiemelt célként fogalmazta meg magyar kulturális központ nyitását Sydneyben, és ezzel párhuzamosan egy hasonló ausztrál intézmény létrehozását Budapesten.

Bronwyn Bishop, az ausztrál képviselőház elnöke megköszönte a magyar közösségnek, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben hozzájárult Ausztrália fejlődéséhez. Megemlítette, hogy országaink kiváló együttműködést alakítottak ki a nemzetközi szervezetekben, és azt kérte tárgyalópartnerétől, hogy a nemzetközi politikai színtéren a jövőben is kölcsönösen támogassák egymás jelöltjeit, célkitűzéseit.

A sajtófőnök közleménye szerint Bronwyn Bishop és Kövér László november 8-án a canberrai Bowen Parkban közösen avatta fel azt a székelykaput, amelyet a város megalapításának százéves évfordulója alkalmából állítottak. A kapu a magyar és ausztrál nép egymás iránti nyitottságát hivatott jelképezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.