Székely autonómia-népszavazás - újratöltve

Mára a politika iránt érdeklődést mutató erdélyi magyar is elvesztette a fonalat a székelyföldi autonómiáról szóló népszavazási tervek útvesztőjében. Most az ellenzékbe kényszerült RMDSZ is a kezdeményezés mellé állhat.

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) újsütetű szándéka szerint a székelyföldi autonómia ügyében március 15-én tartanának népszavazást Hargita, Kovászna és Maros megyében. A polgároknak arra a kérdésre kellene válaszolniuk, hogy egyetértenek-e az autonóm Székelyföld jogszabály által történő létrehozásával, és akarják-e, hogy településük az autonóm régióhoz csatlakozzék.

Markó Béla, Erdélyi Fórum címmel tartott választási kampányrendezvényt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Marosvásárhelyen egy héttel a romániai európai parlamenti választások elõtt.
Markó Béla, Erdélyi Fórum címmel tartott választási kampányrendezvényt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Marosvásárhelyen egy héttel a romániai európai parlamenti választások elõtt.

Az MPP és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tavaly ősszel azért lobbizott, hogy az autonómia-népszavazást a november 30-ra kiírt parlamenti választásokkal egyidejűleg tartsák meg, ezt azonban nem sikerült elérniük.

Az MPP háromszéki szervezetének vezetősége most reméli, hogy az egyes székely települések önkormányzatai januárban elemzik és szavazásra bocsátják az autonómia-népszavazás megszervezéséhez szükséges határozat-tervezeteket. Gazda Zoltán, az MPP háromszéki alelnöke kijelentette: reméli, hogy január folyamán a helyi önkormányzatok elfogadják ezeket a határozatokat. Közölte, hogy az MPP képviselői a következő időszakban elbeszélgetnek erről a helyi önkormányzatok képviselőivel.

A korábbi hetekben 19 Kovászna és Hargita megyei helyi tanács fogadta el a Székelyföld autonómiája érdekében kiírandó helyi, hivatalos referendumok megszervezésére vonatkozó határozatot. A két megye prefektusi hivatala e határozatok egy részét a közigazgatási bíróságon megtámadta.

A határozatok egy részének értelmében tavaly november 30-án kellett volna megtartani a népszavazást, míg a többi önkormányzati döntés szerint március 15-én kell megejteni. Sepsiszentgyörgy városi tanácsának januári ülésén napirenden van a referendum megszervezésére vonatkozó határozat-tervezet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban ellenezte a referendum kiírását, de december óta ellenzékbe szorult Romániában, így nem elképzelhetetlen, hogy korábbi álláspontját felülvizsgálja, és a kezdeményezés mellé áll.

(KOLOZSVÁR)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.