Szegények alapítványától lopott a püspök

Szegény családok megsegítésére létrejött alapítvány pénzét csapolta meg a limburgi luxuspüspök. A nem épp keresztényi cselekedetre azért volt szükség, mert a püspöki székhely építészeti bővítésekor jócskán túllépett a tervezett költségeken.

Az eredetileg 5,5 millióra becsült építkezés költsége végül megsokszorozódott, és elérheti a 40 millió eurót: mindezt persze a hívek pénzéből finanszírozták volna. Mint korábban beszámoltunk róla, Tebartz-van Elstnek luxusigényei voltak. Fürdőkádja 15 ezer euróba került, tárgyalóasztala 25 ezerbe, és még egy magánkápolnát is épített 2,9 millió euróért.  

Amikor látta, ahogy „elszállnak a költségek", nem állította le az építkezést, inkább kölcsönvett innen-onnan. Többek között egy 1949-ben, a szegény, sokgyermekes családok megsegítésére létrehozott alapítványtól: azt az akkori püspök hozta létre, arra kérve az egyházmegye összes munkáltatóját, hogy egy munkaórányi összeggel támogassák a szegényeket. Az alapítvány ma már nem működik,  de tartalékai még voltak. 

Mint a Süddeutsche Zeitung írja, a pénzügyi botrány miatt tavaly felfüggesztett püspök titkos könyvelést folytatott, és nyomást gyakorolt a munkatársaira, nehogy kiszivárogjanak az építkezés valós költségei. Most mindez benne lesz abban a jelentésben, amelyet a német katolikus püspöki konferencia várhatóan szerdán hoz majd nyilvánosságra a luxuspüspök viselt dolgairól.

Ezek után hozhatnak döntést arról, hogy valójában mi történjen az egyelőre állásából felfüggesztett püspökkel. Eltávolításáról, menesztéséről valószínűleg a Vatikánban döntenek majd, de Ferenc pápánál nem sok jóra számíthat: a szerényebb, emberközelibb egyházat meghirdető egyházfő döntött az elsők között a felfüggesztéséről. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.