Szegényebbek lettek a gazdagok

A 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb veszteségeket szenvedték el a The Sunday Times irányadó listáját vezető milliárdosok.

Idén sem okozott csalódást a Nagy-Britanniához kötődő leggazdagabb ezer személy, illetve család vagyoni helyzetét összefoglaló Rich List. A The Sunday Times mellékleteként minden év áprilisában megjelenő összeállítás idei legfőbb üzenete, hogy a világméretű acélipari krízis, az olaj árának visszaesése, valamint a vezető értéktőzsdék megtorpanása súlyosan érintette a szigetországban székelő leggazdagabb embereket.

A legjobb példa mindjárt a tavalyi első helyezett, Lakshmi Mittal, a modern idők korábbi legjobban eleresztett britje, akinek egykor 27,7 milliárd fontos vagyona negyedére csökkent. Ha 7 milliárddal munkanélküli segélyért még nem is kell folyamodnia, az elmúlt évben több mint 2 milliárd fonttal lett szegényebb és így a 11. helyre esett vissza.

Az angol futballban érintett mágnások, az üzbég származású Alisher Usmanov, az Arsenal második legnagyobb, illetve Roman Abramovics, a Chelsea orosz egyedüli tulajdonosa is milliárdokat buktak. Még látványosabb a pénzvilágban oly jól csengő névre hallgató Nat Rothschild hanyatlása. A 44 éves üzletember katasztrofális befektetések után négy év alatt nemhogy a milliárdosok soraiból, de az egész Gazdagok listájáról kiesett. Az idei „győztes" a Mumbaiban született, kezdetben fémhulladékkal kereskedett, majd a kilencvenes évek oroszországi alumíniumháborújában meggazdagodott David és Simon Reuben testvérpár 13,1 milliárd fonttal.

2008 óta először csökkent a milliárdosok száma, 80-ról 77-re, sőt négy év óta most emelkedett a legcsekélyebb arányban, 3 százalékkal, a listára kerüléshez szükséges minimális vagyon. A 103 millió fontos (41 milliárd forint) küszöböt idén először érte el két Magyarországon is ismert híresség, Sacha Baron Cohen, az Ali G-ként befutott filmszínész és Lewis Hamilton, tavalyi Forma-1-es világbajnok. Születésnapja után három nappal II. Erzsébet 340 millió fontos magánvagyonával pusztán a 319. helyen találja magát, igaz, ebbe sem kastélyai, sem bámulatos művészeti gyűjteményei nem számítanak bele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.