Fico mindenre hajlandó

A Nógrád megyei Szécsényben találkozik majd szeptember 10-én Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki szóvivője szerint minden olyan témát hajlandó megvitatni, amelyet a magyar fél napirendre tűz.

A Nógrád megyei Szécsényben találkozik majd szeptember 10-én Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök - közölte az MTI-vel a finn fővárosban Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön.

A szóvivő szeptember elsején az MTI-nek elmondta, hogy a magyar miniszterelnök szerint a problémákról és az együttműködésről egyaránt beszélni kell az egyeztetésen. A nyelvtörvény ügye megkerülhetetlenül fontos, csakúgy, mint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

Mint hangsúlyozta: a párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget. Ezt csak úgy lehet elérni, ha a szlovákiai magyarságot és más kisebbségeket sújtó nyelvtörvény visszásságai megszűnnek, valamint nem lehet szó nélkül hagyni a magyar köztársasági elnök jogellenes kitiltását sem - idézte Bajnai Gordon szavait akkor a kormányszóvivő.

Robert Fico kész arra, hogy Bajnaival megvitasson minden olyan témát, amelyet a magyar fél napirendre tűz - jelentette ki a szécsényi találkozó hírére reagálva Silvia Glendová, a szlovák kormányfő szóvivője. Ismételten emlékeztet arra, hogy a találkozó sikeréhez nem járul hozzá, ha magyar részről állandóan és egyoldalúan azzal vádolják Szlovákiát, hogy a szlovák fél a felelős a szlovák-magyar kapcsolatok megromlásáért - tolmácsolta a pozsonyi kormányfő véleményét a szóvivő.

"A Szlovák Köztársaság kormányfőjét kellemetlenül meglepte, hogy a magyar fél nem ismeri a szlovák államnyelv módosításának tartalmát. Ez a meglepetés annál nagyobb, ha az ilyen, teljes mértékben pontatlan értesülésekkel partnere, Bajnai áll elő" - állította Glendová.

"Mi szükség van arra, hogy a XXI. század Európájában embereket, megkérdőjelezhetetlenül szlovák állampolgárokat azért zaklassanak, büntessenek, mert az anyanyelvükön beszélnek orvosukkal, vagy magyarul szeretnének misét hallgatni? Hova vezet ez? Miért lenne erősebb ettől Szlovákia?" - tette fel a kérdést a magyar kormányfő.

Fico szerint a szlovák államnyelvtörvény egyáltalán nem szabályozza az egyházi szertartások és a kórházi kommunikáció nyelvét.

"A kormányfő bízik abban, hogy csak figyelmetlenek voltak a szlovák államnyelvtörvénnyel ismerkedve, s nem pedig szándékosságról van szó, hogy mindenáron hazug információkat terjesszenek Szlovákiáról és törvényeiről" - szögezte le Fico szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.