Százötvennél több halott az iszlamista nigériai erőszakhullámban

Az Egyesült Államok nigériai nagykövetsége vasárnap figyelmeztetett, hogy a támadásokat elkövető radikális iszlamista szekta három, a fővárosban lévő, külföldiek által látogatott luxusszálloda ellen pokolgépes merényletet követhet el.

A nigériai hatóságok szerint a korábbiakban közölteknél jóval több, legalább százötven halálos áldozata van az ország északi részén pénteken történt terrorcselekményeknek.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok nigériai nagykövetsége vasárnap figyelmeztetett, hogy a támadásokat elkövető radikális iszlamista szekta három, a fővárosban lévő, külföldiek által látogatott luxusszálloda ellen pokolgépes merényletet követhet el. Az amerikai diplomaták figyelmeztetése szerint a szekta tagjai az abujai Hilton, a Nicon Luxury és a Sheraton szállodák ellen terveznek merényletet, vélhetően az íd al-adha, az áldozás muzulmán ünnepén. A nagykövetség figyelmeztette a diplomatákat és a személyzetet, hogy kerüljék el ezeket a szállodákat.   

A helyi hatóságok egyik illetékese közölte, hogy ő személyesen 150 holttestet számolt össze Damaturu település kórházában. Egyes családok már elvitték meggyilkolt hozzátartozóikat, hogy eltemethessék őket, de még így is 97 holttest maradt ott.   

A korábbi hírek még mintegy száz halottról szóltak.    Pénteken fegyveres támadók rendőrőrsöket, laktanyákat, templomokat és lakónegyedeket rohamoztak meg Damaturu tartományi fővárosban, illetve két másik székvárosban. Számos detonáció is történt ezeken a településeken, s egy rendőrségi illetékes azt mondta, hogy öngyilkos merénylők robbantották fel magukat.   

A terrorcselekmények elkövetését Boko Haram nevű radikális iszlamista csoport vállalta magára. Egyik képviselője közölte, hogy a szervezet folytatja a támadásokat a szövetségi hatóságok ellen, amíg nem vetnek véget a csoportot támogató ártatlan polgárok üldöztetésének.   

Vasárnap Maiduguriban, a szekta spirituális székhelyén a Boko Haram meggyilkolt egy rendőrfelügyelőt. Hét fegyveres állította meg a kocsiját egy mecset közelében, ahová a családjával imádkozni ment - közölte a város rendőrfőnöke.   

A nigériai táliboknak is nevezett csoport az iszlám alapú törvénykezés bevezetését követeli a legnépesebb afrikai országban, ahol azonban a lakosság fele valamelyik keresztény felekezethez tartozik. Az AP statisztikája szerint a szekta csak idén 361 embert ölt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.