Száznál több halott Dél-Szudánban

Legkevesebb 105 ember halt meg Dél-Szudánban ezen a héten a hadsereg és lázadók közötti összecsapásokban - dacára annak, hogy január elején állandó tűzszünetet kötöttek egymással a felek.

Dzsonglei államban felkelők megtámadták a - korábban lázadó, jelenleg már az önállósuló Dél-Szudán hadseregét irányító - Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) egyik bázisát. Egy korábbi beszámoló 16 halottról szólt: Philip Aguer, az SPLA szóvivője ezt pénteken azzal egészítette ki, hogy a hadsereg és a rendőrség részéről további 20-an, a támadóknál 30-an haltak meg, és az összecsapások 39 polgári áldozatot is követeltek.

A lázadók a dél-szudáni hadsereg egykori magas rangú tisztviselőjének, George Athornak az irányítása alatt állnak, aki azután ragadott fegyvert és csatlakozott a felkelőkhöz, hogy alulmaradt a tavaly áprilisban tartott és véleménye szerint elcsalt helyi kormányzói választásokon. A dél-szudáni vezetés ugyanakkor azzal vádolja őt, hogy az északi országrész bérence, és meg akarta hiúsítani a déli régió elszakadásáról tartott referendumot.

Az erőszak néhány nappal azután kezdődött, hogy a függetlenségi népszavazás hivatalos végeredménye megerősítette: a régió lesz Afrika legfiatalabb állama. A referendumot a 2005-ben aláírt, az északi és déli országrész között zajló polgárháborút lezáró békemegállapodás értelmében tartották meg. Az évtizedeken át tartó véres háború alatt a déli milíciák között is rendszeres harcok dúltak, és félő, hogy következő hónapokban, Dél-Szudán hivatalos (július 9-én esedékes)  függetlenedésének előkészületei során újra felszínre kerülnek a milíciák közötti ellentétek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.