Száznál több embert öltek meg faji alapon Oroszországban

Oroszországban 114 embert öltek meg rasszista indíttatású támadásokban, vagy idegengyűlöletből az év első tíz és fél hónapjában - mondta Alekszandr Brod, a Moszkvai Emberi Jogok Irodája jogvédő szervezet.

Január eleje és november közepe között összesen 269 ilyen támadás vált ismertté, ezekben 114 ember vesztette életét, 357 pedig megsebesült.

A szélsőséges nacionalista szervezetek tagjai és követői főleg a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok "nem szláv küllemű" állampolgárait támadják meg, üzbégeket, tádzsikokat, azerieket, de néha kaukázusiak, főleg örmények, továbbá oroszok az áldozatok, s a külföldiek mellett célpontok lehetnek az ifjúsági szubkultúra hívei, továbbá a szexuális kisebbségekhez tartozók.  

Az esetek túlnyomó többsége a fővárosban történt, ahol a halálos áldozatok száma 49, a sérülteké legalább 167, aztán sorrendben Szentpétervár, a várost övező régió és a Szverdlovszki megye következik.

Brod hozzátette: ugyanezen időszak alatt 170 személyt ítéltek el a bíróságok úgy, hogy az ítéletben a motívumok között szerepelt az idegengyűlölet. A jogvédők adatai szerint a szélsőséges nacionalista szervezetek Oroszországban mintegy 70 ezer aktivistát tömörítenek.

Megfigyelők ehhez hozzáteszik, hogy csak Moszkvában mintegy másfél millió "legális" közép-ázsiai és kaukázusi vendégmunkás és nem tudni, hány "illegális" él, akik pénzt keresni érkeztek ide a szegény köztársaságokból, nagyrészt képzetlenek és viszonylag alantas munkákat végeznek.  

Emellett a nyomozó szervek éppen kedden közölték, hogy a fővárosban idén 20 százalékkal nőtt az előző évhez képest a nemi erőszakcselekmények száma, és e bűncselekmények 70 százalékát máshonnan érkezettek, ezen belül 40 százalékát üzbégek követik el, majd sorrendben Türkmenisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán polgárai következnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.