Százmilliós fegyverüzlettel sértették meg az Irán elleni embargót

Az amerikai külügyminisztérium komoly aggályának adott hangot hétfőn egy hírügynökségi jelentés miatt, miszerint Irak egy 195 millió dollár értékű fegyver- és lőszervásárlási üzletet kötött Iránnal, lehetséges, hogy az Iránt sújtó ENSZ-embargó megsértésével.

A Reuters brit hírügynökség hétfőn számolt be arról, hogy olyan dokumentumokba kapott bepillantást, amelyek szerint a két közép-keleti ország novemberben állapodott meg egymással, nem sokkal azután, hogy Núri al-Máliki iraki miniszterelnök Washingtonban járt, és a fegyverszállítások felgyorsítását sürgette az amerikai kormánytól.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő beszámolt arról, hogy Washington az ügy tisztázását kérte Bagdadtól, és kijelentette, hogy ha Irán bármely más országnak fegyvert adna el, az az ENSZ-embargó megsértését jelentené. A szóvivő visszautasította iraki parlamenti képviselőknek azt az állítását, hogy az Egyesült Államok lelassította az arab országnak történő fegyverszállítást, és Máliki ezért volt kénytelen üzletet kötni az irániakkal.

A Reuters szerint az iraki kormányfő hivatala sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a fegyvervásárlásról szóló értesülést, csak annyi megjegyzést fűzött hozzá, hogy egy ilyen lépés "érthető" lenne. „Háborút indítottunk a terrorizmus ellen, és ezt a háborút meg akarjuk nyerni. Semmi sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy bárkitől fegyver és lőszert vásároljunk, mert az csak muníciót jelent számunkra a terroristák elleni harchoz" - jelentette ki Ali Muszavi, az iraki kormányfő szóvivője.

Psaki kijelentette, hogy az Egyesült államok összesen 15 milliárd dollár értékben biztosított felszerelést, szolgáltatásokat és kiképzést az iraki biztonsági erőknek. Elmondta, hogy a közelmúltban is több amerikai fegyverszállítmány indult Irakba - ezekben egyebek között Hellfire rakéták vannak -, és hogy folyamatban van Apache helikopterek szállításának jóváhagyása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.