Százmilliókat bukik Izrael a flottilla elleni akción

Törökország csökkenteni fogja gazdasági és hadiipari kapcsolatait Izraellel, de a kétoldalú kapcsolatokat nem fagyasztja be teljesen. Új konfrontáció fenyeget, a Rachel Corrie ír segélyhajó szombat reggelre éri el a gázai vizeket.

Törökország a minimumra fogja csökkenteni gazdasági és hadiipari kapcsolatait Izraellel, de a kétoldalú kapcsolatokat nem fagyasztja be teljesen – mondta tegnap Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy állam nem hagyhat teljesen figyelmen kívül egy másik államot, amelynek a létezését elismeri. Kitért arra, hogy a két ország közötti együttműködés nagy része közvetlenül a vállalatok között folyik. Izrael és legerősebb muzulmán szövetségese, Törökország között mély válság van a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító önkéntes flotta elleni hétfői izraeli kommandósakció óta, amelyben kilenc török életét vesztette, és többen megsebesültek.

Az együttműködés jelentős része a hadiparra vonatkozik. Izraeli hadiipari cégek több nyereséges szerződést kötöttek Törökországgal. Az egyik – 183 millió dolláros – szerződés értelmében Törökország tíz pilóta nélküli repülőgépet vásárol Izraeltől. Többségüket már leszállították. Mehmet Vecdi Gönül védelmi miniszter közölte: az üzletet nem függesztik fel. Izraeli cégeket bíztak meg mintegy száz F-4 és F-5 típusú vadászgép korszerűsítésével is, mintegy 700 millió dollár értékben. Izraeli rakétákat és elektronikus berendezéseket is értékesítettek Törökországban. 2002-ben izraeli hadipari cégek 668 millió dolláros szerződést kötött 170 M60-as harckocsi felújításáról.

Gáza felé tart a segélyt szállító ír hajó, amely várhatóan szombaton éri el a palesztin exklávé partjait – erősítette meg a segélyt összeállító írországi szervezet. A teherszállító hollétéről a ciprusi bázison átmenetileg nem tudtak a rádiós kapcsolat megszakadása miatt. Új konfrontációra lehet számítani, ugyanis csütörtökön este Benjamin Netanjahu közölte, Izrael nem engedi meg, hogy az ír segélyhajó elérje Gázát. Az izraeli kormányfő ugyanakkor utasította a hadsereget, hogy kellő óvatossággal járjon el a Rachel Corrie hajó feltartóztatásában, és vigyázzon az utasok épségére. A Rachel Corrie szombat reggelre éri el a gázai partoktól 30 kilométerig terjedő tengeri tilalmi zónát. Izrael ismét felajánlotta, hogy vigyék a segélyszállítmányt az izraeli Asdod kikötőjébe, ahonnan azt az átvizsgálás után továbbküldik a gázai rászorulóknak, ám a kérésre nem érkezett válasz.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy „tarthatatlan a status quo” a Közel-Keleten”, de nem kívánta kommentálni a Gázai övezetbe tartó segélyflottilla elleni izraeli támadást kommentálni a tények végleges megállapítása előtt.

Tüntetés a gyásszertartáson

Mintegy tízezren tüntettek Isztambulban pénteken a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító flottilla elleni hét elejei izraeli támadás miatt, a Hamászt támogató jelszavakat skandálva. A tüntetők a Beyazit nagymecset előtti téren a pénteki ima végén, Cevdet Kiliclar újságíró gyászszertartására gyűltek össze. „Le Izraellel!”, „Kifelé Palesztinából!”, „Éljen az általános felkelés!”, „Allah Akbár!” – kiáltották.

Az újságíró koporsóját török és palesztin zászló borította, mialatt az imám az imádságot elmondta. A hívek az iszlám zöld zászlói, valamint török és palesztin lobogók alatt imádkoztak. Csütörtökön 15-20 ezren gyűltek össze egy másik mecsetnél, Izraelt támadó és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista muzulmán szervezetet támogató jelszavakat hangoztatva. A hajó izraeli elfoglalásakor kilenc palesztinbarát aktivista halt meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.