Százmillió forintos magyar segély Ukrajnának

Az eddigi legnagyobb értékű, százmillió forintos magyar segélyprogram keretében hét régióban, több mint hétezer ukrán belső menekültnek segít az Ökumenikus Segélyszervezet.

A 2015. január elseje és május 31-e között zajló programra a genfi központú ACT Alliance nemzetközi szövetség kérte fel a magyar tagszervezetet, a többi tag felajánlásaiból finanszírozva a program teljes költségét. A koordinációt Kijevből és a dél-ukrajnai Zaporizzsjából irányítják, az áruk beszerzése helyben történik, így csökkentve a logisztikai költségeket és segítve az ukrán gazdaságot.

- Van olyan 26 ezres város, ahol jelenleg már csak három-négy ezren maradtak. Egy-egy megyében a menekültek között két-háromszáz újszülött van, és nagyjából még kétszáz nő várandós – meséli Bálint Gábor, a segélyprogram vezetője, aki nemrég tért vissza Ukrajnából.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának adatai szerint közel egymillió az ukrán belső menekültek száma. A magyar segélyszervezet a regisztrált menekültek közül a kedvezményezett csoportoknak (nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelő szülők, fogyatékos gyermeket nevelő családok, két éven aluli gyermeket nevelő családok, alacsony jövedelmű vagy jövedelemmel nem rendelkezők) nyújt élelmiszer-adományt, higiéniás eszközöket és takarókat.

Az ukrán állam részéről a munkaképes regisztráltak havonta 442 hrivnya, a nem munkaképesek 884 hrivnya támogatást kapnak hat hónapig (1 hrivnya nem egészen 10 forint).

- Ez az államnak megterhelő, a családoknak viszont nem elég – mondja Bálint, hozzátéve, hogy munkát találni nehéz, az árfolyam ingadozása miatt pedig az árak is növekedni kezdtek. Az Ökumenikus Segélyszervezet magyarországi felajánlásokból is szeretné folytatni a segítségnyújtást, ezért országos adománygyűjtést indított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.