Százmilliárdokra perelné Olaszország a hitelminősítőket

Az ország leminősítésekor nem vették figyelembe a történelmi és a kulturális örökséget, de a táj szépségeit sem – hangzik az olasz számvevőszék figyelmeztető levele.

Kétszázharmincnégymilliárd eurós pert akar indítani Olaszország a három nagy hitelminősítő, a Standard&Poor's, a Fitch és a Moody's ellen. Az olasz állami számvevőszéknek, a corte dei continak az nem tetszik, hogy a három cég az olaszok leminősítésekor nem vette figyelembe az ország történelmi és kulturális örökségét, de a táj szépségeit sem. „Minősítéseiben a Standard&Poor’s egyszer sem tett említést Olaszország történelméről, művészeti kincseiről és a tájról sem, amelyek előtt szerte a világon hódolattal adóznak” – jegyzi meg a hitelminősítőnek küldött levelében corte dei conti, hozzátéve, hogy az egyre másra kiadott hitelminősítői jelentések hozzájárultak a válság mélyüléséhez, és kárt okoztak az olasz gazdaságnak

Bár a Standard&Poor'snál első körben komolytalannak és érdemtelennek nyilvánították a corte dei conti húzását, ha a Colosseum, az Isteni színjáték, a Mona Lisa vagy a zöldellő toszkán lankák miatti perből lesz valami, az nagyot fog szólni, a kétszázharmincnégymilliárd euró ugyanis a legtöbb, amennyit kártérítésként hitelminősítőkön valaha követeltek a gazdasági válság alatt kiadott értékelések miatt. A Fitch a maga részéről jelezte, hogy kész együttműködni az olasz hatóságokkal az ügyben.

Az Egyesült Államok tavaly februárban indított egy ötmilliárd dolláros polgári pert az S&P ellen, amely ügyészségi vádak szerint objektívnak beállított kedvező minősítést adott ki befektetési bankok értékpapírjairól úgy, hogy a minősítésre maguk a befektetési bankok kérték a céget és ők finanszírozták a jelentést is.

Ami Olaszországot illeti, a Fitch utoljára tavaly márciusban A mínuszról egy fokozattal, BBB pluszra, a Standard&Poor's pedig júliusban szintén egy fokozattal, BBB plusz-ról BBB-re rontotta Olaszország hosszú lejáratú adósság-besorolását. Ehhez mind a két hitelminősítő szerint negatív kilátások társulnak.

A hitelminősítőknek most egyébként két hónapjuk van arra, hogy hivatalosan reagáljanak az olasz számvevőszéki levélre. Az olasz ügyészség pedig még négy hónapon át vizsgálódhat az ügyben.

A hitelminősítőket nem érdekli a Colosseum?
Colosseum
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.