Százmilliárdokat sikkasztott a volt miniszterelnök

Őrizetbe vették Vlad Filat volt moldovai kormányfőt, akit egymilliárd dollár (270 milliárd forint) elsikkasztásával vádolnak.

A volt miniszterelnököt bilincsben, tévékamerák kereszttüzében vezették ki a parlamenti teremből a moldovai korrupcióellenes hivatal tisztjei, miután a 101 tagú törvényhozás 79 képviselője megszavazta mentelmi jogának elvételét. 

Filat tagadja, hogy köze lenne a moldovai bankrendszerből 2014-ben eltűnt pénzekhez. A csalás nagyon ártott Moldovának, amely Európa egyik legszegényebb országa. Csökkent az életszínvonal és a lej árfolyama is jelentősen romlott - írja a Reuters.

Corneliu Gurin főügyész a mentelmi jog megvonásáról szóló szavazás előtt azt mondta, Filat ellen megdönthetetlen bizonyítékok állnak az ügyészség rendelkezésére.  

A botrány miatt szeptemberben ezrek követelték a moldovai kormány lemondását. Csütörtökön ellenzéki tüntetők állták el a parlament kijáratait, a volt kormányfő lemondását követelve.

A csalási botrány hatására a nemzetközi hitelezők is támogatásokat vontak meg Moldovától, melynek következtében lassult az ország európai integrációja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.