Százezres megmozdulás Észak-Koreában

Mintegy százezer felvonuló ünnepelte szerdán Phenjanban, hogy Észak-Korea múlt vasárnap felbocsátotta nagy hatótávolságú rakétáját - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A rakétafelbocsátás a nemzetközi közösség nagy részének bírálatát váltotta ki.

A megmozdulást egy nappal azelőtt rendezték, hogy csütörtökön összeül a márciusban újraválasztott Legfelsőbb Népi Gyűlés (parlament), amely minden bizonnyal megerősíti majd az ország "kedves vezérét", Kim Dzsong Ilt a Nemzetvédelmi Bizottság elnöki tisztségében. Ez kulcsfontosságú poszt a világtól elzárkózva élő, sztálinista vezetésű országban.

A 67 éves Kim Dzsong Il egészsége állítólag megrendült, mert tavaly nyáron feltehetően agyi érkatasztrófát szenvedett.

A felvonulást a Kim Ir Szenről, Kim Dzsong Il apjáról, a koreai kommunista állam alapítójáról elnevezett téren tartották.

Cso Te Bok, a kormányzó Koreai Munkapárt központi bizottságának egyik titkára "büszke győzelemnek" minősítette a rakétafellövést, amellyel "súlyos csapást" mértek a szerinte Észak-Korea megfojtására törekvő "imperialistákra". Cso Te Bok megjegyezte azt is, hogy a rakétaindítást Kim Dzsong Ilnek köszönhetik - derült ki az észak-koreai televízió beszámolójából, amelyet a Jonhap dél-koreai hírügynökség ismertetett.

Észak-Korea egy Taepodong-2 típusú rakétát lőtt fel vasárnap, amelynek hatótávolságát 6700 kilométerre becsülik. Phenjan azt állította, hogy a rakétával egy távközlési műholdat állított Föld körüli pályára, ezt azonban az Egyesült Államok és Japán cáfolta.

Washington és szövetségesei úgy vélik, hogy Phenjan valójában a rakétát tesztelte, amivel két - még 2006-ban elfogadott - ENSZ biztonsági tanácsi határozatot is megsértett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.