Százezres pénzbírság egy Twitter-üzenet miatt

Több százezer rubeles pénzbírsággal sújtotta egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzékit kedden egy Twitter-bejegyzése miatt.

Az orosz főváros Babuskinszkij kerületi békéltető bírósága 300 ezer rubel (körülbelül 1,9 millió forint) megfizetésére kötelezte a politikust, miután bizonyítottnak találta, hogy Navalnij megrágalmazott egy helyi önkormányzati képviselőt, akit kábítószerfüggőnek nevezett.

Az orosz ellenzéki hiába hivatkozott arra, hogy március vége óta egy ellene folyó büntetőeljárás miatt házi őrizetben van, és a hatóságok még azt is megtiltották neki, hogy az internetet használja. A büntetés-végrehajtási szolgálattól igazolást is beszerzett arról, hogy nem sértette meg a házi őrizet szabályait. Azt mondta, hogy gyakorlatilag bárki hozzáférhet az ő Twitter-üzeneteihez.

Navalnijt tavaly öt év felfüggesztett börtönre ítélték egy sikkasztási ügyben. Azóta fivérével együtt még egy pénzügyi visszaéléssel vádolják. A hatóságok a házi őrizetben megtiltották számára a kapcsolattartást a külvilággal. A politikust, aki korrupcióellenes küzdelméről vált híressé, Vlagyimir Putyin orosz elnök legkíméletlenebb ellenfelének tartják. Aktív szervezője volt a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulásoknak.

Navalnij tavaly szeptemberben a Kreml hallgatólagos jóváhagyásával, büntetőügyei ellenére is indulhatott a moszkvai főpolgármester-választáson, ahol a második legtöbb szavazatot kapta. Később megválasztották a Progresszív párt elnökének, és bejelentette, hogy az idei önkormányzati választásokon is meg akarja méretteti magát.

A hatalom továbbra is tart tőle, amit az is jelez, hogy az állami Gazprom energetikai cég médiaholdingjához tartozó orosz NTV televízió márciusban egy olyan riportot sugárzott, amelyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA) fűződő kapcsolatokkal és külföldi pénzügyi támogatások felhasználásával vádolta meg Alekszej Navalnijt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.