Százezreket sújt a történelmi szerb árvíz

Az egész ország területén rendkívüli állapot van érvényben.

Szerbiában a heves esőzések okozta árvizek miatt már több ezer embert evakuálni kellett, az eddigi öt halott és a tucatnyi sérült mellett legalább 300 000 háztartásban nincs áram. Sok folyó vízállása történelmi maximumon van.

Dado Ruvic / Reuters

Az egész ország területén rendkívüli állapot van érvényben, de pénteken a legkritikusabb helyzet Obrenovacon volt, ahonnan evakuálták a veszélyeztetett lakosságot. A Lazarevac melletti hőerőműben robbanás történt, a város lakói több mint 24 órája áram és ivóvíz nélkül vannak, az utak pedig járhatatlanok.

Szerbia kérésére az orosz kormány úgy határozott, hogy mentőcsapatokat és élelmiszersegélyt küld az országba, míg a szlovéniai kormány Szerbiába küldte a civil védelem különleges egységét.

Szerbia az Európai Bizottságtól is segítséget kért. Irina Novakova, Krisztalina Georgievának, a humanitárius segítségnyújtással és rendkívüli helyzetekkel megbízott európai biztosnak a szóvivője bejelentette: a rendkívüli helyzetek koordinálásával megbízott európai központ a kárfelmérés után a tagállamok közreműködésével megkezdi a segítségnyújtást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.