Százezrek tüntettek Portugáliában

Az emberek a megszorítások ellen tiltakozni mentek az utcákra Lisszabonban. Szakszervezeti bejelentések szerint 30 éve nem volt ekkora tüntetés.

A portugál szakszervezetek szerint 300 ezer ember vett részt azon a tüntetésen, amelyet szombat este rendeztek Lisszabonban a liberális-konzervatív kormány megszorító intézkedései ellen. Portugália nemzetközi hitelezői négy nap múlva kezdik el értékelni, hogyan halad annak a pénzügyi mentőcsomagnak a felhasználása, amelyért az országnak tavaly kellett az EU-hoz és az IMF-hez fordulnia.

Arménio Carlos, a CGTP szakszervezeti szövetség főtitkára a tüntetők előtt tartott beszédében azt mondta, a tiltakozással most „mi is értékeljük a helyzetet azok nevében, akik minden nap szenvednek”. „Itt nem az IMF dönt!” – skandálta válasszul a Lisszabon központjában, a Palota téren összegyűlt hatalmas tömeg. Carlos a szakszervezet képviselőjeként azt követelte, hogy Portugália újratárgyalja a hitelszerződéseit ahelyett, hogy új megszorításokat vezet be. „A pénzügyi mentőcsomag jó a hitelezőknek és jó a bankoknak..., de rossz a fiataloknak, rossz a nyugdíjasoknak, rossz a munkavállalóknak, annak a 2,7 millió portugálnak, aki a szegénységi küszöb körül tengődik. Az országnak le kell tépnie a nyaka köré kerített kötelet” – illusztrálta ezt a CGTP vezére, aki szerint Portugáliában 30 éve nem volt ilyen népes tüntetés.

Lisszabon tavaly májusban állapodott meg nemzetközi hitelezőkkel egy három év futamidejű, 78 milliárd eurós mentőcsomagról. Ennek fejében a 2010. évi, 9,8 százalékos költségvetési hiányt 2011-re lefaragták 5,9 százalékosra, az idén pedig 4,5 százalékot kell elérni.

Idén január 1-jétől a kormány megállapodott több munkaadói szövetséggel és kisebb szakszervezetekkel egy mélyreható munkaerő-piaci reformban. A többek között adóemelések, illetve a közalkalmazottak kéthavi bérének elvételével járó eddigi megszorítások miatt az ország a hetvenes évek óta nem látott recesszióba süllyedt. A 800 ezer taggal a legnagyobb szakszervezeti szövetségnek számító CGTP nem írta alá a megállapodást, amely szerinte a feudalizmus visszatérését jelenti.

Portugáliában a megszorítások miatt nem indult olyan mérvű tiltakozássorozat, mint például Görögországban, és az erőszak sem jellemző a megmozdulásokra. Az elmúlt két év során volt azonban két nagy általános sztrájk is a kisebb-nagyobb ágazati munkabeszüntetések mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.