Százezrek ünneplik Németország egységét

Németországban százezrek ünnepelik szombaton a szabadban az újraegyesítés 25. évfordulóját, az ország több száz településén tartanak utcafesztivált vagy csendes megemlékezést.

Az évfordulós ünnepségsorozat fő helyszíne Frankfurt, ahol a Majna partján sötétedés után nagyszabású fényjátékkal idézik fel az ország újraegyesítésének történetét egy 60 méter széles kivetítő segítségével, egy 200 fős kórus, 100 színész és zenész és 16 vizisíző közreműködésével, akik a 16 tartomány zászlajával hasítanak végig a folyó belvárosi szakaszán. A műsor csúcspontjaként az égboltra irányított reflektorok lassan vízszintbe fordulnak, és a fénycsóvák 25 hidat formáznak a Majna felett.

Frankfurtba több mint egymillió vendéget várnak a pénteken kezdődött háromnapos ünnepre. Az egykori német-német határ mentén is számos településen ünnepelnek, többnyire csendes, bensőséges, a megosztottság áldozatai előtt is tisztelgő megemlékezéseken.

Angela Merkel az ünneplőkkel Frankfurtban
Angela Merkel az ünneplőkkel Frankfurtban
Kai Pfaffenbach / Reuters

Az újraegyesített Németországnak a 25. születésnapján az időjárás is kedvez, az egész országban ragyogó napsütés és 20 Celsius fok fölötti meleg várta az ünneplőket szombaton.

Berlinben is tömegek ünnepelnek a főváros egyik fő jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop között - a Június 17. sugárút csaknem két kilométer hosszú szakaszán - rendezett utcafesztiválon, ahol a többi között egy 56 méter magas óriáskerék várja a látogatókat. A Brandenburgi kapunál felállított színpad előtti területet már délután le kellett zárni, annyira sokan voltak. Este a hagyományoknak megfelelően nagyszabású tűzijáték zárja az rendezvényt.

A muzulmán közösségek a nemzeti ünnepen tartják a nyitott kapuk napját, nagyjából ezer mecsetben és más imahelyen várják az érdeklődőket kiállításokkal, fórumokkal. A tudatosan a német egység napjára időzített rendezvénysorozatnak az a címe, hogy "motivált, lelkes, aktív", célja pedig annak bemutatása, hogy a muzulmánok az ország közösségének elkötelezett tagjai - emelte ki a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD).

Németországban nagyjából 4 millió muzulmán vallású ember él, ez a lakosság 5 százaléka.

A Német Demokratikus Köztársaság huszonöt éve, 1990. október 3-án szűnt meg. A keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz, és ezzel csaknem fél évszázados megosztottság után helyreállt a német egység

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.