Százezrek alszanak a szabad ég alatt péntek óta Japánban

Folytatódnak a helyreállítási és mentési munkálatok a szigetországra lesújtó két nagy erejű földrengés és a számos kisebb utórengés után.

„Azért vagyunk itt, hogy mindenben segítsünk a japán védelmi erőknek. Bármire is van szükségük, mi azért vagyunk itt, hogy támogassuk őket” – jelentette ki Tom Chalkley, az Egyesült Államok haditengerészetének alezredese. Amerika közel 50 ezer katonát küldött a térségbe, akik – akárcsak a 2011-es katasztrófa idején – segítenek a károk enyhítésében. Repülőgépeikkel vizet, élelmiszert és egyéb szükséges felszerelést szállítanak az elhagyatott vidékekre. Az amerikai csapatok ahhoz a több tízezer japánhoz csatlakoztak, akik eddig is részt vettek a mentési munkálatokban.

Japán katonák pakolnak ki egy segélyszállítmányt az Egyesült Államok Osprey típusú repülőgépéből.
Japán katonák pakolnak ki egy segélyszállítmányt az Egyesült Államok Osprey típusú repülőgépéből.
KYODO / Reuters

Az országot több földrengés rázta meg az elmúlt napokban, legalább 44 ember halálát okozva. A NHK japán csatorna szerint nyolc embert még mindig keresnek Minamiaso faluban, miután kedden reggel egy eltűnt holttestére rábukkantak. Ráadásul a japán meteorológiai szolgálat arra figyelmezteti a helyieket, hogy további rengések várhatóak, és az idő is hidegebbre fordult.

Egy egész család él az autójukban a földrengéssorozatot követően.
Egy egész család él az autójukban a földrengéssorozatot követően.
KYODO / Reuters

A természeti katasztrófa miatt még mindig több ezer lakásban nincs áram-, víz- és gázszolgáltatás, a vasúti közlekedés akadozik. Százezren még mindig átmeneti szállásokon és az autóikban húzzák meg magukat. A parkolókban fagyoskodók ráadásul arról panaszkodnak, hogy egyáltalán nem kaptak segítséget.

Kumamoto polgármestere, Kazufumi Onishi a Twitteren kért bocsánatot a késedelem miatt. Türelemre intette az embereket, és azt mondta, hogy a segítség úton van. A japán Vöröskereszt szakértője arról tájékoztatta a BBC-t, hogy további orvosi csapatokat küldtek az átmeneti szállásokra.
Az angol segítségkérés mellett a
Az angol segítségkérés mellett a „rizs, víz és tartósított élelmiszer” szavak láthatóak japánul egy parkolóban.
KYODO / Reuters

A földrengés hatásai Japánon kívül is érezhetőek. A Toyota felfüggesztette a gyártást alkatrészhiány miatt. A Nissan és a Honda szintén szünetelteti a termelést néhány üzemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.