Százezer aláírás az internetes kalózkodást tiltó orosz törvény ellen

Oroszországban már több mint 100 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az internetes kalózkodást tiltó, nemrég elfogadott jogszabály ellen fogalmaztak meg - írta az rt.com hírportál.

Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma júniusban nagy többséggel fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében augusztustól kezdve akadályozzák a filmek és videofelvételek letöltésére szolgáló internetes kalózoldalakhoz való hozzáférést. Az amerikai Stop Online Piracy Act (SOPA) törvényjavaslat után orosz SOPA néven emlegetett jogszabály a felhasználókat nem bünteti, csak azoknak az internetszolgáltatóknak, illetve a szolgáltatásban közreműködőknek a felelősségre vonását írja elő, amelyek révén a különböző internetes kalózoldalakon illegálisan elhelyezik a filmeket és filmsorozatokat. Egyúttal bünteti ezeket a kalózoldalakat, és elrendeli azok blokkolását.  Az internetes cégek élénken tiltakoztak a törvény elfogadása ellen, mivel azt üzletük oroszországi fejlesztésére nézve veszélyesnek tartják.

Az augusztus 1-jétől hatályos jogszabály eltörléséért kezdeményezett petíciót július 2-án tették közzé az orosz népi kezdeményezés (ROI) nevű internetes oldalon, nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírta a vitatott törvényt. „Úgy gondoljuk, hogy ez a jogszabály nem annyira az illegális tartalom terjesztésének megakadályozására hivatott, hanem az orosz internet fejlődése ellen való, annak tönkretételét szolgálja, és egyúttal sérti a hazai internetes ágazat érdekeit, valamint az internetes közösség jogait is” - olvasható a dokumentumban, amelynek aláírói a törvény felfüggesztését követelik.

A vonatkozó elnöki rendelet értelmében 100 ezer aláírás szükséges ahhoz, hogy egy petíciót elküldhessenek a kormánynak, amelynek ezután két hónapja van annak eldöntésére, hogy a dokumentumot a parlament elé terjeszti-e. A mostani petíció a második olyan kezdeményezés Oroszországban, amely elnyerte a közvélemény támogatását. Az első ilyen széles körben támogatott javaslat célja annak elérése volt, hogy a tisztségviselők ne vásárolhassanak maguknak 1,5 millió rubelnél (mintegy 10 millió forintnál) drágább autókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.