Százból három francia kér megint Hollande-ból

A franciák alig 3 százaléka szeretné, ha a következő, 2017-ben esedékes elnökválasztáson Francois Hollande jelenlegi államfő lenne ismét a baloldal jelöltje - derül ki az Opinion Way közvéleménykutató-intézet felmérésből, amelyet pénteken ismertetett a Le Figaro című napilap.

A felmérés szerint Hollande-ot még Manuel Valls kormányfő és Martine Aubry, a Szocialista Párt korábbi vezetője is megelőzi. A franciák legnagyobb arányban Vallsot látnák szívesen baloldali elnökjelöltjeként: a szocialista táborban 40, valamennyi választó körében pedig 26 százalékos ez az arány. Őt követi Aubry, aki jelenleg Lille városának polgármestere, őt a baloldali szavazók 16, a franciáknak pedig 10 százaléka fogadná el elnökjelöltként. Ségolene Royal környezetvédelmi minisztert a baloldali tábor 11, a franciáknak 6 százaléka támogatná.

Amennyiben Hollande ismét jelöltetni kívánja magát, a franciák 65 százaléka, a szocialista szavazóknak pedig 81 százaléka is azt szeretné, ha először - 2012-höz hasonlóan - egy baloldali előválasztáson méretné meg magát. A franciáknak ez esetben is csak 15 százalék szeretné, ha ő kerülne ki győztesen, és lenne a hivatalos baloldali elnökjelölt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.