Százával veszik elő a régi nácikat

Nincs vége a náci pereknek Németországban. John Demjanjuk elsőfokú ítéletén felbuzdulva egy német ügyész úgy döntött, hogy újranyithatók az alvó akták, és ezúttal a haláltáborok őreinek is szembe kell nézniük az igazságszolgáltatással. A potenciális gyanúsítottak nagy része egyébként Amerikában él.

John Demjanjukot idén májusban 28 ezer rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség miatt 5 év börtönre ítélték. Ez volt az első eset, hogy közvetlen bizonyítékok hiányában döntött a bűnösségről a bíróság, csupán abból kiindulva, hogy Demjanjuk a sobibóri megsemmisítő tábor egyik őrét, és mint ilyen, a náci megsemmisítő gépezet tagja volt. A 91 éves, ukrán származású férfi cáfolta a vádakat és fellebbezett: egyelőre szabadlábon maradhatott.

Bár Németországban a náci ügyeket vizsgáló ludwigsburgi ügyészség azt állítja, érdemes megvárni, hogy mit hoz a másodfokú ítélet, a háttérben máris készülnek az új vádemelésekre. – Nem akarunk túl sokáig várni, ezért máris megkezdtük a vizsgálódást – mondta Kurt Schrimm vezető ügyész az AP amerikai hírügynökségnek. Már csak a vádlottak kora miatt is sürget az idő: a legfiatalabb náci is bőven túl lehet a nyolcvanadik életévén.

A kezdeményezést támogatásáról biztosította a Simon Wiesenthal Központ fő nácivadásza, Efraim Zuroff is, aki arról beszélt: a következő két hónapban új kampány indítanak, hogy felkutassák a még élő náci háborús bűnösöket.

Schrimm most azt vizsgálja, hány olyan potenciális háborús bűnös lehet még, aki Demjanjukhoz hasonlóan kimondottan az emberek megsemmisítését szolgáló táborokban teljesített szolgálatot. Becslése szerint 1000 főnél kevesebb emberről lehet szó. Azt egyelőre nem tudni, hogy a munkatáborokban alkalmazott őrökre is ki lehetne-e terjeszteni ezt az érvelést, ám a négy haláltábor – Belzec, Sobibor, Chelmno és Treblinka – alkalmazottai ide tartoznának.

A Wiesenthal Központ szerint a négy táborban összesen mintegy négyezren dolgoztak, ha ennek csupán két százaléka van életben, akkor 80 emberről lenne szó, ebből pedig talán 40 lehet fizikailag és szellemileg is megfelelő állapotban egy bírósági tárgyaláshoz. A fő vadászterep egyébként nem is Németország, hanem Amerika, a régi nácik felkutatása pedig nem tűnik nehéznek, mert sokan egyszerűen az eredeti nevük alatt élnek. Ennek oka az a vélelem, hogy úgysem kell tartaniuk az igazságszolgáltatástól, elvégre ők csak kis csavarok voltak a náci gépezetben. – Attól, hogy valaki nem volt Himmler vagy Mengele, még nem mentes minden felelősségtől – söpörte el ezeket a mentegetőzéseket Zuroff, hozzátéve, a német ügyészek fiatalabb generációja szerinte nyitottabb az ilyen perek iránt, mint az idősebbek.

Maga Schrimm azonban óv az elsietett következtetésektől: Demjanjuk végső ítéletét meg kell várni, hogy valóban ad-e lehetőséget a további perekre az igazságszolgáltatás.

John Demjanjuk az elsőfokú ítélethirdetés után, 2010 májusában.
Convicted Nazi death camp guard John Demjanjuk leaves a courtroom after his verdict in Munich in this May 12, 2011 file photo. German prosecutors said on May 16, 2011 they were appealing against a court decision to free Demjanjuk, while German investigators pursued at least two similar cases. A Munich court convicted Demjanjuk, 91, of helping to kill more than 28,000 people at the Sobibor camp in German-occupied Poland during World War Two. REUTERS/Michael Dalder/Files (GERMANY - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.