Százak menekülnek a kaliforniai erdőtűz elől

Eddig nyolcvan épület vált a tűz martalékává az Egyesült Államok legnépesebb államában, de további 1500 ház van veszélyben. Pénteken megduplázzák a már eddig is a területen dolgozó 350 tűzoltó számát.

Továbbterjedt a tűz a Lake Isabella városa körüli hegyekben - számolt be a hatóságok tájékoztatására hivatkozva a BBC. A város körüli tűz egyike az államban pusztító számos bozóttűznek. Kalifornia-szerte több ezer tűzoltó harcol a lángokkal. A közelmúlt meleg időjárása, a 20 mérföld per órás szél és az öt évnyi szárazság együtt nagyban hozzájárul a lángok gyors terjedéséhez Észak-Amerika nyugati részén.

A Lake Isabellát fenyegető tűz helyi idő szerint csütörtökön délután négy körül keletkezett  Bakersfieldtől 65 kilométerre északkeletre. A lángok 11 óra alatt 21 kilométerre terjedtek, és 3,240 hektár száraz füvet perzseltek fel a hatóságok szerint.

A CBS híradójában a helyszínen tartózkodó tűzoltók által készített felvételt látható, ami jól mutatja a pusztítás mértékét. A környék házai egymás után égnek porig. A felvétel végén a csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója azt is megmutatja, mi maradt egy felniből a tűz után.

"A tűz elleni küzdelem epikus méreteket ölt" - közölte egy sajtótájékoztatón Brian Marshall, a Kern megyei tűzoltóság munkatársa. "Nincs elég emberünk és tűzoltóautónk."

Az utakat lezárták, több településen nincs áramszolgáltatás és megkezdték a helyiek evakuálását a tűzról tudósító InciWeb szerint. A portál szerint iskolákban szállásolják el az otthonaikból menekülőket.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, a hatóságok nyomoznak az ügyben. 

Sérültekről még nem érkeztek hírek, azonban a tűzoltóság szerint vannak olyan helyi lakosok, akik nem vették figyelembe az evakuálási parancsot. Három tűzoltót ápolnak kórházban füstmérgezés miatt.

Az állam közelmúltbeli legnagyobb erdőtüze a 2003-ban San Diego megyében pusztító volt. Akkor 15 ember halt meg és 2820 épület pusztult el. A leggyilkosabb kaliforniai tűz azonban az 1933-as Los Angeles megyei eset volt, amikor 29-en vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.