Száz euró lehet az autópályadíj Németországban

Fizetni várhatóan 2015-től kell majd. A matricás rendszer bevezetésén gondolkodnak.

Németországban évente nagyjából 100 euró lehet a külföldi autósokat terhelő autópályadíj, fizetni várhatóan 2015-től kell majd. Alexander Dobrindt közlekedési miniszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak elmondta, hogy a tárcánál a matricás rendszer bevezetésén gondolkodnak, és 2014-ben nyújtják be az autópályadíjról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek.

A tervek szerint 2015-ben felálló rendszerben minden autósnak fizetnie kell, de a németeknek visszatérítik a díjat. Az éves matrica 100 euró körüli összegbe kerülhet - mondta a miniszter. A bajor konzervatív CSU politikusa milliárd eurós nagyságrendű bevételre számít a külföldieket terhelő autópályadíjból.

A Bild am Sonntag a héten megalakult német kormány összes miniszterétől megkérdezte, hogy politikusi minőségében mi a karácsonyi kívánsága. Alexander Dobrindt azt mondta, szeretné, ha az első autópályamatricát felragaszthatná a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel kocsijának szélvédőjére. A CDU/CSU pártszövetség és az SPD koalíciós szerződése szerint az autópályadíjról jövőre törvényt kell alkotni, a díj nem növelheti a német autósok terheit, és az uniós jognak megfelelő megoldást kell kidolgozni a bevezetésére.

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért a tehergépjárművek után már 2005 óta fizetni kell, és 2012-ben több mint ezer kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. Az már többször felvetődött, hogy a személygépkocsikra is ki kellene terjeszteni a rendszert.

A témát a CSU vette elő a szeptemberi választások előtti kampányban. "Ember nem érti, miként fordulhat elő, hogy nekünk majdnem minden szomszédunknál fizetni kell, a szomszédok viszont nálunk ingyen használhatják a sztrádákat" - mondta el kampányrendezvényein Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

Az autópályadíj bevezetését eredetileg a CDU és az SPD is ellenezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.