Száz euróért lehet magyarokat szidni

Hosszas eljárás után a pozsonyi rendőrség száz eurós pénzbírságot szabott ki Dárius Rusnákra, Ivan Gasparovic elnöki hivatala volt kommunikációs igazgatójára, aki még tavasszal trágár szavakkal szidott két nőt azért, mert magyarul beszéltek.

Az egyik sértett a pozsonyi Új Szónak nyilatkozva elmondta: megnyugvással veszi tudomásul, hogy a rendőrség végül megállapította a nemzetgyalázás tényét. A kirótt pénzbírság összegét inkább nem kommentálta, mert „gyorshajtásért ennél jóval többet kell leperkálnia a vétkesnek" – közölte a neve elhallgatását kérő nő.

Darius Rusnák
www.parameter.sk

Rusnák májusban kötött bele a szomszédos kávéházi asztalnál ülő két hölgybe, akiktől megkérdezte, hogy milyen nyelven beszélgetnek. Azt a választ kapta, hogy az anyanyelvükön, mert mindketten magyarok. Mire a barátjával iszogató férfi magából kikelve – a rendőrségi jegyzőkönyv szerint – azt ordította, hogy „Ki...szott p....k Pozsonyban beszéljetek szlovákul, mert a magyar idegesít." Ezt követően további trágár szavakkal sértegette őket, majd pedig dulakodni kezdett azzal a helyiségben tartózkodó két fiatalemberrel, akik felszólították őt, hogy ne sértegesse a hölgyeket. A verekedésbe torkolló incidensnek a kihívott rendőrök vetettek véget.

Marek Trubac szóvivő néhány nappal később bejelentette, hogy a kommunikációs igazgató levonta a szükséges következtetéseket, és lemondott a tisztségéről. A Novy Cas pozsonyi napilap azonban kiderítette, hogy a volt szlovák válogatott jégkorongozó nem önként, hanem közös megegyezéssel távozott. Ennek köszönhetően 5 500 eurós végkielégítést markolhatott fel. Andrej Kiska jelenlegi szlovák államfő néhány nappal a hivatalba lépése után, személyesen kért bocsánatot a történtekért a két hölgytől, akiket a fiatalemberekkel együtt az egyik pozsonyi, belvárosi cukrászdában vendégül is látott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.