Szavaznak a külföldi törökök

Világszerte nagyjából 2,8 millió török szavazhat.
A Berlini Olimpiai Stadionba már beáramlottak a törökök, megragadva a lehetőséget, hogy külföldről szavazhassanak az elnöki választásokon, ahol eldől majd, folytathatja-e vezető pozícióban politikai pályafutását Erdogan. A külföldön élő törökök most először szavazhatnak. A határon túli törökök az elkövetkezendő négy napban szavazhatnak majd, míg az otthon élők augusztus 10-én járulnak az urnák elé, hogy döntsenek majd Erdogan és a két másik jelölt közül, írja az al-Dzsazíra.

A külföldön élő 2,8 millió törökből 1,4 millió Németországban él, ők Berlinben és hat másik nagyvárosban adhatják le szavazataikat vasárnapig. Ezeket és a Németországon kívül még ötven másik országból összegyűjtött voksokat Törökországba szállítják, írja az AFP hírügynökség.

Néhány török, aki évtizedekkel ezelőtt érkezett Németországba, most először fog szavazni.

„Nagyon fontos számomra, hogy lehetőségem van szavazni ezen a választáson, és látni szeretném Erdogant, aki már eddig is annyit tett az országért, hogy folytassa (működését). Németországban élek, de török állampolgár vagyok, és nagyon is érdekel, hogy mi történik otthon. Meggyőződésem, hogy Erdogan nyeri az első fordulót" – mondta egy Berlinbe költözött 40 éves török férfi.

A közvetlen szavazás nagyobb befolyást ad az elnökségnek – véli Erdogan, aki pártja szabályai szerint nem töltheti be negyedszerre is a miniszterelnöki tisztet. Az előzetes adatok szerint az első fordulót valószínűleg abszolút többséggel nyeri majd Erdogan. Két, a múlt hónapban végzett közvélemény-kutatás 55-56 százalékos többséget jósolt neki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.