Szavazásra buzdított a bolgár államfő

A vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon való minél nagyobb részvételre buzdította honfitársait vasárnap Roszen Plevneliev bolgár köztársasági elnök. Kora délutánig a választásra jogosultak 27-30 százaléka adta le a voksát.

A Szófia Sajtóügynökség Novinite.com hírportáljának beszámolója szerint az államfő szavazatának leadását követően Szófiában felszólította a választójoggal rendelkezőket: „Bolgárok! Használjátok legerősebb fegyvereteket, és szavazzatok!”

A köztársasági elnök meggyőződését fejezte ki, hogy bármilyen tervek is létezzenek az állam legyengítésére, az ország destabilizálására, a demokratikus intézmények meggyengítésére, azok megvalósítására semmiféle esély sem adódik, ha a nép él szavazati jogával.

A Központi Választási Bizottság (CIK) adatai szerint a reggel 7 óta nyitva tartó csaknem 12 ezer szavazókörben a választásra jogosultak 27-30 százaléka adta le a voksát helyi idő szerint 13.30 óráig.

Az NZIOM közvélemény-kutató adatai szerint már délig leadta voksát a szavazásra jogosultak 33 százaléka, ami valamivel magasabb részvételi arányt jelent a legutóbbi parlamenti választásokon tapasztaltaknál. Külföldön 57 országban élhetnek szavazati jogukkal 227 szavazókörben a hazájuk határain kívül tartózkodó felnőtt bolgárok.

A választási bizottságokhoz eddig 229 panasz érkezett, amelyek többségét elutasították, néhány tucatnyi esetben azonban még folyik a vizsgálat a választási szabályok megsértésének gyanújával.

A választások tisztaságára 15 nem kormányzati bolgár szervezet több mint 11 ezer aktivistája ügyel, míg 5 nemzetközi szervezet 275 megfigyelőt küldött Bulgáriába a választások ellenőrzésére.

A tervek szerint a szavazóurnák zárását követően hét közvélemény-kutató intézet is eredménybecslést tesz közzé a szavazófülkékből kilépők kikérdezése alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.