Szaúd-Arábia harmincezer katonát vezényelt iraki határára

Abdallah bin Abdel-Aziz uralkodó elrendelte az összes szükséges intézkedést a királyság területének védelmében az esetleges terrorista támadások ellen.

Harmincezer katonát telepített Szaúd-Arábia iraki határához azután, hogy a határ túloldaláról visszavonultak az iraki katonák - közölte csütörtökön a szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja televízió.

A sivatagi királyságnak mintegy 800 kilométeren van közös határa Irakkal, ahol az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű szervezet fegyveresei és a vele szövetséges szunnita harcosok nagy területeket és egész sor települést foglaltak el villámgyorsan a múlt hónapban. Fennhatóságuk - legalábbis egyelőre - nem határos Szaúd-Arábiával.

A dubaji székhelyű al-Arabíja azt közölte internetes oldalán, hogy szaúdi csapatok vonultak az Irakkal határos régióba. Előzőleg az iraki kormány erői elhagyták állásaikat, védelem nélkül hagyva a szaúdi és a szíriai határt. A műholdas csatorna arról is beszámolt, hogy birtokába jutott egy videó, amelyen mintegy 2500 iraki katona látható a sivatagban az iraki Kerbela városától keletre, miután visszavonultak a határtól. A tévé által sugárzott felvételen egy tiszt elmondta: a katonák indoklás nélküli parancsot kaptak állásaik elhagyására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.