Szaúd-Arábia al-Kaidához köthető állampolgárait ítélte el

Szaúd-Arábia négy állampolgárát ítélte el, azzal vádolva őket, hogy Irakba akartak menni, hogy az al-Kaida oldalán harcoljanak – közölte a szaúdi állami hírügynökség, a SPA.

A négy férfit – egyiket távollétében - kettő és ötéves, illetve hathónapos börtönbüntetésre ítéltek, illetve határozatlan ideig az utazástól is eltiltották őket – írja az al-Dzsazíra.

Az elítélteket továbbá azzal is vádolják, hogy tiltott számítógépes dokumentumokkal rendelkeznek,azokat tárolják, valamint, hogy másokat segítettek, hogy külföldre (Irakba) jussanak és ott harcoljanak.

Februárban Szaúd-Arábia kijelentette, hogy 20 évig terjedő börtönbüntetést szab ki azokra, akik külföldi összetűzésekben harcolnak – azzal a nyilvánvaló célkitűzéssel, hogy megakadályozzák állampolgáraik szíriai és iraki lázadókhoz való csatlakozását, majd később esetleges visszatérésüket, ami az ország belbiztonságát kockáztatná.

A februári rendelet azt is kimondja, hogy az a szaúdi, aki csatlakozik, támogatja, vagy erkölcsi vagy katonai segítséget nyújt terrorista vagy szélsőséges csoportoknak – országon kívül és belül – szintén börtönbüntetéssel néz szembe.

Az elmúlt tíz évben Szaúd-Arábia emberek ezreit zárta börtönbe, amiért azok az al-Kaidával működtek együtt. A terrorszervezet 2003 és 2006 között hajtott végre támadásokat a királyságban, százak halálát okozva ezzel.

Az arab királyság májusban 62 al-Kaidához köthető embert börtönzött be. Ők állítólag olyan Szíriában és Jemenben lévő személyekkel álltak kapcsolatban, akik Szaúd-Arábiában lévő kormányzati és külföldi hivatali központok ellen akartak támadni. Rijád azt nyilatkozta, hogy a csoport az Iszlám Államhoz köthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.