Szász Jenő: Nem támogatjuk az RMDSZ jelöltlistáját

Sikert kíván Tőkés Lászlónak az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP), de a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáját - amelyen a református püspök az első helyet foglalja el - nem támogatja a júniusban esedékes EP-választásokon - jelentette ki Szász Jenő.

A múlt hét végén vitatott módon újraválasztott MPP-elnök kifejtette: mivel pártjának nem sikerült megegyeznie az RMDSZ-szel, hogy koalíciót alkotva közös istát állítsanak, az MPP "nem mondhatja meg tagjainak és szimpatizánsainak, kire szavazzanak". Következésképpen a voksot az MPP-szavazók lelkiismeretére bízzák.

Ha az említett koalíció létrejött volna, Szász szerint a két alakulat együttesen 40 helyet szerezhetett volna a román törvényhozásban, s nem pedig mindössze 29-et, amennyire az RMDSZ erejéből futotta. - Ha ebből 4-5 mandátum a miénk, az RMDSZ-nek még mindig maradt volna 35-36 mandátuma. Más lett volna a helyzet. Az EP-választásokon koalícióban biztosan megszerezhettünk volna három mandátumot, így legfeljebb kettőre lehet számítani, ezt garantálom - mondta az MPP elnöke.

Szász Jenő rámutatott: Tőkés László döntése, hogy az RMDSZ listáján induljon, bizonyos mértékben befolyásolja a polgáriak viszonyát a püspökkel, akivel az MPP azonban a jövőben is együttműködni kíván. A pártelnök meglátása szerint Tőkés továbbra is a romániai magyar közösség első számú politikusa marad.

- Bár szeretném, nem hiszem, hogy Tőkés László át akarná venni az RMDSZ-t. Ha Tőkés püspök úr átvenné az RMDSZ vezetését, akkor könnyen sikerülne létrehoznunk az MPP-RMDSZ koalíciót. A jövőre nézve ez egy megoldást jelentene, életképes megoldást - fogalmazott Szász.

Tervei szerint az MPP-nek 2012-ben olyan pozícióba kell jutnia, amelyben az RMDSZ már ne kerülhesse meg. Ha 2012-ben a helyhatósági választásokon az alakulat megerősödik, Hargita és Kovászna megyében megszerzi a szavazatok felét, Maros megyében pedig 40 százalékát, s ha Szatmár és Bihar megyében is jól szerepel, akkor az RMDSZ kénytelen lesz megállapodásra jutni az MPP-vel.

Szász egyébként úgy látja, 10-15 év múlva, amikorra már valamennyi kisebbségi jogkövetelést megoldottak, a koalíciókat nem kizárólag etnikai, hanem esetenként ideológiai alapon fogják majd megkötni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.