Származási hely: Palesztina Megszállt Területei

"Made in Occupied Palestine Territories"-feliratú címkékkel látják el Dél-Afrikában azokat a termékeket, amelyek Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből származnak. – Dél-Afrika Izrael 1948-as határait ismeri el, amelyet az ENSZ határozott meg, így nem ismeri el Izrael részeként azokat a területeket, amelyek ezeken kívül esnek – érvelt a döntés mellett a dél-afrikai kormány szóvivője. Jimmy Manyi szerint a vásárlókat tájékoztatni kell arról, hogy az adott termék pontosan honnan származik. A döntés elsősorban a Holt-tenger sójából készült kozmetikai termékeket érinti, ami a térség meghatározó exportcikke.

A döntést diszkriminatívnak minősítette az izraeli külügyminisztérium, amely szerint ez lényegében bojkottot jelent az izraeli árukkal szemben. – Ez a gyakorlatban rasszista alapú megkülönböztetést jelent, amelyet Dél-Afrika kormányának, jobban, mint bárki másnak, el kellene utasítania – idézte a BBC az izraeli külügyi szóvivőt, Yigal Palmort.

Egyetértett vele a Dél-Afrikai Zsidó Küldöttek Tanácsa is, amely szerint nem technikai-kereskedelmi kérdésről van szó, hanem Izrael állam elismeréséről.

Nem Dél-Afrika az első, amely megkülönböztetné az Izraelből érkező árukat aszerint, hogy az ország 1948-as vagy 1967-es határain belülről származnak-e. 2009-ben a brit kormány adott ki nem kötelező érvényű ajánlást, javasolva, hogy az 1948-as határokon kívüli területekről származó termékekre a "Made in Occupied Palestine Territories"-címkéket helyezzék fel a kereskedők. Az ajánlás kilátásbe helyezte, hogy a fogyasztók megtévesztésének minősülhet, ha a megszállt területeken készült termék izraeliként van feltüntetve. Az ajánlás Izrael szerint azt jelentette, hogy Nagy-Britannia kapitulált a palesztin szervezetek előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.