Több mint tízmillióan éheznek Kim Dzsong Un birodalmában

Az ENSZ élelmiszer-ügynökségének megfigyelői Észak-Koreában jártak és megállapították, hogy az eddiginél nagyobb élelmiszerhiány sújthatja az országot, ha a fő gazdasági régiókban a termények betakarítása jelentősen visszaesik.

A nemzetközi közösség emberei arra számítanak, hogy a burgonya-, búza- és árpatermés a régóta tartó szárazság miatt a felére csökkenhet. A szervezet azt várja, hogy a rizstermés is visszaesik.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezeténél (FAO) elmondták, nem rendelkeznek pontos információval arra vonatkozóan, hogy az országban mennyi ember éhezik, de a helyzet súlyos. Az éhezők száma több mint kétszeresére nőhetett az elmúlt két évtizedben, és körülbelül 10,5 milliónál tarthatott 2014-ben – állítják.

Az észak-koreai állami média jelentései szerint az országot 100 éve nem sújtotta ekkora mértékű szárazság, mint most. A FAO megjegyezte, hogy a kommunista berendezkedésű országban nem tartják karban az öntözőcsatornákat, és a mezőgazdasági infrastruktúra is fejletlen.

Észak-Koreában az 1990-es évektől szenvednek az emberek éhínségben. Az országot nemzetközi élelmiszersegélyekkel támogatták, de miután Phenjan mérsékelte a humanitárius szervezetek önkénteseinek számát, és nem engedte, hogy az élelmiszer-szállítmányokat ellenőrizzék, az országnak szánt támogatás is meredeken csökkent.

Guardian megjegyzi, hogy Kim Dzsong Un rezsimje ellen ráadásul az ENSZ szankciókat is hozott, amiért az nem állítja le a nukleáris fegyverkezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.