Szarajevóban megkezdődtek a világháborús megemlékezések

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori katonai temetőjében rendezett tiszteletadással szombat reggel Szarajevóban megkezdődtek a Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége életét kioltó 1914-es merénylet századik évfordulóján rendezett megemlékezések.

A hatalmas kőszobra miatt előbb a köznyelvben, majd hivatalosan is Oroszlános temetőnek nevezett sírkertben olyan közös koszorúval tisztelegtek az áldozatok emléke előtt, amelyen a monarchia mind a 13 utódállamának zászlaja megjelent.

A hetek óta tartó eseménysorozat szombati programján számos kulturális esemény, köztük kiállításmegnyitó szerepel, este pedig a Bécsi Filharmonikusok adnak hangversenyt az egykori helytartói palota később könyvtárrá alakított, az 1992-95-ös polgárháborúban kiégett és súlyosan megsérült, a felújítás után nemrégiben átadott épületében.

Az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet 100. évfordulójának emlékére tegnap szobrot állítottak Kelet-Szarajevóban Gavrilo Principnek, aki 1914. június 28-án lelőtte a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Zsófiát. A szobor megosztotta Bosznia-Hercegovinát: míg a szerbek hősként ünnepelték, a város másik felén Joseph Haydn, osztrák zeneszerző Isten, tartsd meg Ferenc császárt! himnuszát játszották a Bécsi Filharmonikusok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.