Szaporodó tálib támadások

A korábbiakhoz képest 2009 első két hónapjában 30 százalékkal, tavaly pedig 20 százalékkal több támadást követtek el az afganisztáni tálibok, akik a NATO-katonák helyett egyre gyakrabban fordítják fegyvereiket az afgán kormányerők ellen.

 2009 első két hónapjában 30 százalékkal, tavaly pedig 20 százalékkal több támadást követtek el az afganisztáni tálibok, mint korábban - jelentette be Peter Johnson, az Afganisztánban harcoló egyik amerikai hadosztály parancsnoka.

Johnson pénteken videokonferencia keretében Washingtonban tartózkodó újságíróknak elmondta, a támadások januári-februári megszaporodása javarészt annak tudható be, hogy a szokásosnál enyhébb volt a tél, így járhatóak maradtak az évnek ebben a szakában rendszerint járhatatlan hegyi átkelők az afgán-pakisztáni határon. A határövezetben az év elején jóval aktívabbak voltak a vallási fanatikus muzulmán tálib harcosok.

Johnson mindazonáltal megjegyezte, a felkelők által indított számos támadás eredménytelen maradt, ezért a tálibok újabban a NATO-katonák helyett egyre gyakrabban fordítják fegyvereiket az afgán kormányerők ellen.

Az afganisztáni tálibok hátországnak használják Pakisztán északnyugati, törzsi ellenőrzésű területeit, s a határon átszivárogva intéznek támadásokat az afgán biztonsági erők és a külföldi csapatok ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.