Számra mért brit boldogság

Választási ígéretét teljesítve David Cameron kormányfő felkérte a statisztikai hivatalt: az emberek boldogságát firtató kérdéseket is foglaljon bele rendszeres felméréseibe.

Különös időpontban, röviddel drasztikus kiadáscsökkentő programjának nyilvánosságra hozatalát követően jelentette be a brit kormány, hogy a jövőben az Országos Statisztikai Hivatalon keresztül hivatalosan is mérni fogja az emberek boldogságának, lelki békéjének szintjét. David Cameron kormányfő még az ellenzék vezéreként vetette fel: a hagyományos gazdasági mutatókon kívül szükség lenne az „általános jólét” változásainak követésére is, hiszen „az élet többről szól, mint pusztán a pénzről”.

An impersonator of wartime British prime minister Winston Churchill poses with a pint of real ale while promoting the start of the Great British Beer Festival at Earl's Court in west London August 3, 2010.  The Campaign for Real Ale (CAMRA) which hos
An impersonator of wartime British prime minister Winston Churchill poses with a pint of real ale while promoting the start of the Great British Beer Festival at Earl's Court in west London August 3, 2010. The Campaign for Real Ale (CAMRA) which host the annual festival say that there are now over 750 breweries across the UK, producing more than 2,500 different varieties of beer. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: SOCIETY)

A The Guardian napilap beszámolója szerint a kezdeményezés megvalósítása már 2011 tavaszán megkezdődhet. A statisztikusok rendszeres háztartási felmérésének kiegészítése során arra is rákérdeznek majd, hogy mennyire elkötelezettek a háztartási hulladék újrahasznosítása iránt. A boldogságra vonatkozó adatok értékelése segít majd abban, hogy amikor a közkiadások következő áttekintésére kerül sor, az államkincstárnak ne pusztán megérzésekre kelljen hagyatkoznia a különböző politikai változások várható hatásával kapcsolatban.

Az újítást két világhírű, Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz és Amartya Sen ihlette, akik nemrégiben felszólították a világ politikai vezetőit, hogy mozduljanak el végre a GDP szigorúan gazdasági jellegű koncepciójától az általános jólét és a fenntarthatóság értékelése felé. Ha a brit kormány nem is tekintheti elsődleges feladatának, hogy boldoggá tegye az embereket, annyit mindenképpen megtehet, hogy jólétüket, elégedettségüket regisztrálja és döntéseinél figyelembe veszi. A szigetország megközelítése nem egyedülálló, korábban Nicolas Sarkozy francia elnök és a kanadai vezetés is latolgatta ezen szubjektív elemek statisztikai górcső alá vételét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.