Számolják a holttesteket, az al-Kaida áll a túszdráma mögött

A háttérből irányító Mohtar Belmohtar vasárnap videoüzenetben vállalta a felelősséget a merényletért, amelyet a nemzetközi terrorszervezet akciójának nyilvánított. Hat túszejtőt állítólag élve elfogtak.

Videoüzenetben vállalta a felelősséget az algériai In Amenas gázmezőn végrehajtott túszejtő akcióért vasárnap Mohtar Belmohtar, az iszlamista szélsőségesek vezetője. Belmohtar – aki nem utazott el a csoporttal Algériába – még három napja, január 17-én állt a kamera elé; beszédében a felelősségvállalás mellett azt állítja, hogy a túszejtés az al-Kaida hadművelete volt, és hogy ő maga is kész tárgyalni Algírral, illetve a nyugati hatalmak képviselőivel, ha Maliban a francia erők véget vetnek az iszlamista szélsőségesek elleni támadásoknak.

Ezután érkezett hírek szerint az In Amenas-i gázmezőn hat túszejtőt élve elfogtak; ők valószínűleg még azelőtt rejtőzködtek el a kitermelő létesítményekben, hogy az algériai hadsereg kommandósai szombat reggel sarokba szorították volna a túszejtők vezérét, Abdul Rahman al-Nigerit és tíz társát a végső leszámolásra egy műhelyben.

A háromnapos túszdrámának vasárnap esti  számítások szerint 80 áldozata van: 23 túsz és 32 terrorista halála már korábban ismert volt, de ahogy Mohamed Szaid algériai hírközlési miniszter is figyelmeztetett, az áldozatok száma nőtt, az In Amenasban tisztogatás végző algériai katonák ugyanis még 25 holttestet találtak a létesítmény területén. Az algériai Ennahar televízió közlése szerint terroristák által kivégzett túszokról van szó.

Hogy az áldozatok kik és milyen nemzetiségűek, azt még nem tudni; amikor szombaton az algériai kommandósok elindították a rohamot az iszlamisták utolsó állása ellen, még hét túsz – három belga, két amerikai, egy japán és egy brit állampolgár – volt a fogságukban. David Cameron brit kormányfő vasárnap jelentette be, hogy tudomása szerint három brit állampolgár meghalt, három pedig „eltűnt” a túszejtés, illetve az algériai hadsereg szabadítási akciója során. A RIA Novoszty orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a túszejtők között tunéziai, mauritániai, egyiptomi, nigeri, mali, algériai és kanadai állampolgárok voltak. Nigerben kaptak kiképzést, és Líbián keresztül mentek be Algériába.

A számok persze nem sokat jelentenek azoknak a családoknak, amelyek még mindig nem tudnak biztosat szeretteikről. Japánnak eddig kilenc halottja van, de egy cég például 17 alkalmazottját keresi, akikről a túszejtő akció kezdete óta nincs információ. A vállalatnak 78 munkatársa dolgozott a szaharai gázkitermelő üzemben, és félő, hogy az eltűntnek nyilvánított munkásokat a halottak között kell keresni. Öt norvég és két malajziai állampolgár sorsáról szintén nem tudni, amerikai halott pedig az utolsó roham előtt kivégzett túszon kívül egy van biztosan; ő akkor kapott szívrohamot, amikor csütörtökön az algériai hadsereg elindította az első nagyszabású támadást a szélsőségesek ellen. Szombaton Bukarestben Victor Ponta miniszterelnök, Bogotában Juan Manuel Santos államfő tett bejelentést arról, hogy a túszdrámában országa egy-egy embert veszített, de a román áldozatok száma vasárnap kettőre nőtt, miután az egyik túsz egy algériai kórházban belehalt a sérüléseibe.

Hivatalos adatok szerint 687 algériai és 107 külföldi fogoly szabadult ki vagy szökött meg a túszejtők karmaiból. 

Cameronhoz hasonlóan egyébként Barack Obama amerikai elnök is terrorakciónak nyilvánította az In Amenas-i gázmezőn történteket, még azelőtt, hogy Belmohtar videója a Sahara Media mauritániai hírportálon megjelent volna. (Annak, hogy Obama terrorakcióról beszél, a tényen kívül belpolitikai célzata is van: a demokrata kormányt a republikánusok hónapok óta bírálják, amiért a bengázi konzulátus elleni támadásról az elnökválasztási hajrában nem mondta ki egyértelműen ezt.)

Ami a terroristákat illeti, Szaid azt mondta, ők összesen hat arab, afrikai és nem afrikai országból érkeztek. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szombati közlése szerint Párizs vizsgálja, lehetett-e francia állampolgár a szélsőségesek között, mert fennáll a gyanú, hogy igen.

A terrortámadás és a könyörtelen algériai katonai akció helyszíne kívülről
Aménász, 2013. január 19. Az Algírtől 1300 kilométerre délkeletre fekvő Aménász közelében létesített gázkitermelő telep 2013. január 19-én. Iszlamista fegyveresek január 16-án több száz túszt, köztük több tucat külföldit ejtettek foglyul Algériában egy gázkitermelő telepen annak megtorlásaként, hogy Algéria engedélyezte légtere használatát Franciaországnak a Maliban indított katonai intervenció során. (MTI/EPA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.