Számlaforradalom 2.0

Bulgáriában a tüntetők most már alkotmányos változásokat is követelnek.

Vasárnap folytatódtak a tüntetések Bulgáriában: szinte minden városban utcára vonultak az elégedetlenkedők, de erőszakos jelenetek ezúttal nem voltak, a demonstrációk inkább egy népünnepély képeit idézték fel. A résztvevők többsége a politikai elit teljes cseréjét követeli.

Vasárnap a főváros központját szinte teljesen megszállták: a parlament előtt körtáncot jártak, másutt sajátos vitafórum alakult ki – a bolgár internetes sajtó tudósítása szerint. A tüntetők Szófiá­ban átadták követeléseiket Roszen Plevneliev államfőnek. A köztársasági elnök azt mondta, továbbítja a dokumentumot a nemzetgyűlésnek és a kormánynak.

Egyébként eddig egyedül a köztársasági elnök vette magának a bátorságot, hogy a tüntetők elébe álljon. Őt is füttyszó és Maffia! bekiabálás fogadta, s a párbeszéd meglehetősen rövidre sikerült. Plevneliev (aki a lemondott kormányfő, Bojko Boriszov jelöltje volt) meghívta hivatalába a tüntetők képviselőit, ismertessék elképzeléseiket a jövő héten. A tüntetők egyébként azzal álltak elő, hogy ne oszlassák fel a nemzetgyűlést, hanem alakuljon olyan szakértői kormány, amelynek tevékenységére meghatározó befolyást gyakorolhat a tiltakozó mozgalom, a civil szervezetek, és ezek valósítsák meg a szükséges reformokat. A követelések meglehetősen széles körűek.

Míg korábban szinte kizárólag az aránytalanul magas közüzemi számlák ellen tiltakoztak az utcára vonulók, most alapvető alkotmányos változásokat is szeretnének. Egyebek között a választási rendszer átalakítását (arányosról többségire) és a képviselők visszahívhatóságának bevezetését akarják. Ma Plevneliev az eddig kormányzó jobbközép GERB (Polgárok az Európai Bulgáriáért) képviselőivel tárgyal arról, hogy esetleg újra kormányt alakítanának. Előzőleg a legnagyobb ellenzéki erő, a szocialisták vezetőit fogadta. A baloldali ellenzék mielőbbi választásokat követel. Az elemzők szerint Boriszov és pártja azért szeretne új választást, hogy ezzel megerősítse helyzetét.

Vasárnap egyébként új patriarchát választott a bolgár ortodox egyház Neofit eddigi ruszei püspök szemé­lyében. A 68 éves főpapról megállapították, hogy a kommunista titkos­szolgálatnak jelentett, de dosszié­jában mindössze 16 oldal feljelentést találtak.

Thousands of demonstrators march shouting slogans during a protest against high utility bills and monopolies in the energy sector in Sofia February 24, 2013. Tens of thousands of Bulgarians marched through cities across the Balkan country on Sunday,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.