Szalonképessé tennék a cseh kommunistákat

A kommunistákkal való országos szintű együttműködést tiltó határozat eltörlését indítványozta szerda este a cseh szocdemek (CSSD) észak-morvaországi megyei szervezete.

Tagságunk azért döntött igy, mert pártunknak jelenleg nincs a mi politikai térfelünkön partnere. Emiatt a választópolgár joggal gondolhatja, hogy képtelenek vagyunk egységbe tömöríteni a hasonló értékrendű választópolgárokat, s tiszta baloldali kormányt alakítani.  Emiatt sokan elfordulnak tőlünk. Ráadásul helyi és megyei szinten már sok helyen együttműködnek a szocdemek a kommunistákkal (KSCM), több régióban pedig már ez a koalíció került döntéshozó helyzetbe – érvelt Miroslav Novák, a CSSD megyei elnöke.

Lapunk megkeresésére Bohuslav Sobotka pártelnök kifejtette: – Akkor lett volna időszerű ez a javaslat, ha a két párt az október végi előrehozott választásokon együtt többséget szerzett volna az alsóházban. Ám a kétszáz fős testületben a szocdemeknek ötven, a kommunistáknak pedig 33 képviselőjük lesz, az utóbbiakkal pedig rajtunk kívül a többi parlamenti párt nem hajlandó még csak tárgyalni sem. Ezért most nem ezzel az indítvánnyal, hanem a két potenciális koalíciós partnerünkkel, az Andrej Babis vezette ANO-val és a Kereszténydemokrata Néppárttal (KDU-CSL) esedékes egyezkedésekre kell összpontosítanunk, amelyek minden bizonnyal jövő héten, a CSSD vasárnapi központi ügyvivő testületének rendkívüli ülését követően megkezdődnek – nyilatkozta a pártelnök. Aki szerint a morvaországi indítvány a CSSD jövő márciusra tervezett rendkívüli kongresszusán esetleg napirendre kerülhet, vagy pedig a javaslatról a tagság szavazhatna.

A CSSD kongresszusa 1995-ben fogadta el az úgynevezett bohumíni határozatot, amellyel megtiltották a pártvezetésnek, hogy országos szinten koalícióra lépjenek vagy bármilyen más politikai szövetséget kössenek a kommunistákkal. Idén márciusban már javasolták ennek a döntésnek az érvénytelenítését, de a  jelenlévő mintegy négyszáz küldött közül mindössze kilencen szavaztak a tilalom feloldása mellett, százan pedig tartózkodtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.