Szalafista szál a tunéziai merényletben

Marzuki elnök és megfigyelők szerint destabilizálni akarják az országot, a magyar külügy óvatosságra inti az utazókat. - Egyesek számára fontos, hogy megmutassák: az arab tavasz mindenütt megrekedt, miközben éppenséggel Tunéziában rendkívül erős a nemzeti konszenzus és civil béke honol. Mindezt akarják lerombolni - mondta Marzuki.

Összefüggést feltételeznek Tunéziában a csütörtökön lelőtt ellenzéki politikus, illetve a szintén ellenzéki, baloldali Sokri Belaid csaknem fél évvel ezelőtti meggyilkolása között. Ez utóbbi sodorta belpolitikai válságba az „arab tavasz” eseménysorozatát évekkel ezelőtt útjára indító észak-afrikai országot. - A vizsgálat első elemei Bubaker Hakim, szélsőséges szalafista érintettségére utalnak. A (csütörtökön megölt) Mohamed Brahmi lemészárlására használt lőfegyver ugyanaz, mint amellyel Sokri Belaiddal végeztek - közölte pénteken a tuniszi sajtóval Lotfi Bendzsedu belügyminiszter. Mint arról lapunk is beszámolt, Brahmit, a szocialista-pánarab Népmozgalom vezetőjét, az alkotmányozó nemzetgyűlés tagját a saját háza előtt, gépkocsijában, felesége és gyerekei szeme láttára lőtték le Tunisz mellett, amikor reggel munkába indult. (Így végeztek februárban Belaiddal is.) A merénylet hírére tömegek vonultak a tuniszi belügy belvárosi épületéhez, és az iszlamista hatalom, az Ennahda (Újjászületés) párt ellen tiltakoztak, távozásukat követelve. A rendőrség könnygázt is bevetett az oszlatásra. Péntekre pedig általános sztrájkot hirdetett az ellenzék és a tuniszi politikában befolyásosnak számító szakszervezetek, a másodikat a 2011-ben kezdődött átalakulás óta. Az elsőt épp a Belaid-gyilkosságot követően tartották meg.

Ezrek tüntettek pénteken Tuniszban, miközben általános sztrájk bénította meg az országot
Thousands of protesters march on the streets, while shops and banks close their doors, in the capital of Tunis July 26, 2013. Tunisian opposition politician Mohamed Brahmi was killed with the same gun that was used to assassinate his party leader six months ago, suggesting the involvement of the same hardline Islamist group, the interior minister said on Friday. The killing of Brahmi on Thursday followed the shooting of Chokri Belaid on February 6 and prompted violent protests against Tunisia's Islamist-led government and a strike call by the main trade union body. REUTERS/Anis Mili (TUNISIA - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST)

A mostani általános munkabeszüntetés következtében Tunéziát nehezen lehetett a nap folyamán légi úton megközelíteni, sokan pedig egyáltalán nem tudták. A demonstrációk is folytatódtak pénteken, vidéken is. Rasid Gannúsit, az Ennahda vezetőjét sokan gyilkosnak nevezték a tuniszi tüntetők közül a helyszíni beszámolók szerint. Egyesek párhuzamot vontak az egyiptomi fejleményekkel, azt sürgetve: ugyanúgy el kell űzni az iszlamistákat, ahogyan a legnépesebb arab államban a hadsereg tette a hónap elején, amikor eltávolította hivatalából Mohamed Murszit, a hatalmat egy éven keresztül birtokolt elnököt. Az is szimbolikus, hogy Brahmi Szidi Buzidnak, annak a településnek a képviselője volt, amely a Zine el-Abidine Ben Ali elnök elűzéséhez vezetett arab tavasz bölcsője volt 2011-ben.   

A magyar külügy konzuli szolgálata által kiadott közleményben az áll, „mivel az ellenzéki megmozdulások könnyen erőszakba csaphatnak át, a Külügyminisztérium fokozott óvatosságot kér az országba készülő magyaroktól”. A fővárosban és a nagyobb városokban további tömegdemonstrációk várhatók, ezért a konzuli szolgálat úgy fogalmaz a magyarok körében is kedvelt nyári üdülőhelyekre készülőktől: kerüljék a tüntetések környékét, El-Kairuán, Monasztir, Szúsza, Szfaksz városok központját, mecsetjeinek körzetét, Tunisz belvárosát és külső negyedeit.

A politikai átmenetnek akarnak betartani

Már csütörtökön azt feltételezték, hogy a merényletet, amely egybeesett egyénként a monarchia eltörlésének és a köztársaság kikiáltásának 57. évfordulójával, szélsőséges szalafista (szunnita radikális) fegyveresek követhették el. Szombatra keltezett számában a párizsi Le Monde azt írja a címlapján, „egy pontban minden elemző egyetért: nem annyira az embert, mint a demokratikus átalakulást vették célba”. Ez egybevág a helyi politikusok értékelésével is. Hasonlóan nyilatkozott Gannúsi is. Monszef Marzuki államelnök pedig azt nyilatkozta a Le Monde-nak adott interjújában, hogy a július 25-i időzítés nem csak az évforduló miatt jelentős, hanem amiatt is, mert mindenki az alkotmányozó gyűlés ülésén volt, hogy a testület hamarosan kimondja: kész az új alaptörvény, és bejelentsék az elnök-, illetve törvényhozási választások időpontját is. - Egyesek számára fontos, hogy megmutassák: az arab tavasz mindenütt megrekedt, miközben éppenséggel Tunéziában rendkívül erős a nemzeti konszenzus és civil béke honol. Mindezt akarják lerombolni - mondta Marzuki, miközben televíziós beszédre készült, hogy a megbékélésre szólítson fel. Ugyanakkor elképzelhetetlennek mondta, hogy országa egy „egyiptomi forgatókönyv” irányába sodródjon. Ezt a kormányzat és az ellenzék közötti párbeszéddel, illetve a tunéziai hadsereg visszafogottságával, a politikától való távol maradásával indokolta a köztársasági elnök.

Mint korábban megírtuk, azt követően, hogy Belaidot februárban megölték, Tunéziában megbukott a Hamadi Dzsebali vezette koalíció. Az Ennahda ettől függetlenül hatalmon maradt, a jelenlegi, technokrata kabinetet pedig Ali Larajed vezeti, aki az előző kormányban belügyminiszter volt. A Népfront, amelyhez a Brahmi-féle Népmozgalom is csatlakozott, még a Dzsebali-kormány leváltására alakult meg, tizenkét ellenzéki párt szövetségeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.