Szakszervezet védi a prágai kormányhivatalnokokat

A cseh kormányhivatal tizenöt alkalmazottja szakszervezet alapított a munkahelyén. Bohuslav Sobotka miniszterelnök üdvözölte ezt a lépést, amelynek eredményeként szerinte az eddiginél rendszeresebb szociális párbeszéd alakulhat ki a vezetők és a mintegy ötszáz munkatárs között.
A cseh kormányfő reményét fejezte ki, hogy a helyi szakszervezet létszáma a jelenleginél jóval nagyobb lesz. Huszonkét esztendeig tartó törekvést és erőfeszítést végre siker koronázta. Az eddigi kormányfők nem támogatták ezeket a kezdeményezéseket, holott a hatályos törvény szerint három, ugyanazon a munkahelyen dolgozó felnőtt szakszervezet alapíthat, és ezt nem lehet megtiltani - nyilatkozta a Právo napilap csütörtöki számában a Cseh-és Morvaországi Szakszervezetek Konföderációjának (CMKOS) elnöke.

Josef Stredula kifejtette: évek óta tudomása van arról, hogy az alkalmazottak alapvető jogait sokszor semmibe vették, gyakran szombaton és vasárnaponként is berendelték őket, miközben bérpótlékot sem fizettek nekik, legfeljebb néhányan kaptak prémiumot. Ráadásul a munkaszerződéseikben sem rögzítették, hogy hány túlórát kötelesek ledolgozni, s ezért mekkora összeg jár nekik.

Főleg Petr Necas miniszterelnöksége idején történtek ilyenek, ugyanis az akkori hivatalvezetője, azóta már felesége, Jana Necasová-Nagyová a beosztottjaival szemben is visszaélt a hatalmával, akik félve az elbocsátástól, nem mertek tiltakozni - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.