Szakított a Google-lal a brazil sajtó

A Google News csökkenti az olvasottságot, és még csak nem is fizet – indokolják a lépést a brazil újságírók.

Szakítottak a Google hírszolgáltatásával, a Google News-zal a brazil újságok, mert kifogásolják, hogy a hírportál felhasználja az általuk gyártott tartalmakat, de nem hajlandó fizetni értük, viszont elviszi az olvasókat az ő felületükről. A Google ezzel szemben azt állította, hogy az általa nyújtott szolgáltatás növelte a lapok internetes látogatottságát. A bojkottban a 154 brazil sajtóorgánum között részt vesz a két nagy online hírportál, az O Globo és az O Estado de Sao Paulo is.

A brazil lapkiadók szervezete 2010 decemberében indította a kísérleti együttműködést a Google-lal: a megállapodás szerint a főbb hírek első néhány mondatát használhatták, hogy felkeltsék az érdeklődést. A szervezet szerint a kísérlet megbukott, mert az olvasók beérték a rövid információval is, nem voltak kíváncsiak a történetek bővebb változatára.

A Google nemrég egy Sao Paoló-i médiakonferencián azzal védekezett a vádak ellen, hogy nincs miért fizetnie, amikor a Google News-on keresztül egymilliárd látogatót irányít az internetes híroldalakra szerte a világon. Marcel Leonardi, a Google szolgáltatási igazgatója szerint a brazil bojkott olyan, mintha egy taxisofőr kinézne magának egy éttermet, ahová kérésre sem lenne hajlandó utasokat szállítani.

A brazil újságírók döntése egyébként nem jelenti azt, hogy a Google – de nem a Google News – ne dobná ki a bojkottban részt vevő sajtóorgánumok cikkeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.