Szakít a francia elnök?

Szombaton Francois Hollande hivatalosan is bejelenti, hogy elválik a barátnőjétől, Valérie Trierweilertől – szivárogtatta ki az elnökhöz közeli körökre hivatkozva a francia sajtó. Az Élysée-palota sietve cáfolt.

Szombaton Francois Hollande hivatalosan is bejelenti, hogy szakít a barátnőjével, Valérie Trierweilerrel – szivárogtatta ki az elnökhöz közeli körökre hivatkozva a francia sajtó. Az Élysée-palota nem sokkal később sietve cáfolta a felröppenő hírt. Egy elnöki szóvivő a BBC kérdésére az ügyben úgy nyilatkozott, szakításról nincs szó, a média csak „alaptalan híreszteléseknek” dőlt be.

A Closer magazin két hete egy hét oldalon tálalt cikkben leplezte le, hogy az elnöknek viszonya van egy nála tizennyolc évvel fiatalabb színésznővel, a 41 éves Julie Gayet-vel, a szakítás bejelentése után pedig valószínűleg Gayet lesz az, akit Hollande first ladyként magával visz, amikor Barack Obama meghívására február 11-én elutazik az Egyesült Államokba.

Trierweiler 2005 óta volt Hollande barátnője, szintén csak félhivatalosan first lady, mert az elnök őt ugyanúgy nem vette el feleségül, ahogy négy gyermeke anyját, a 2007-es szocialista párti elnökjelölt Ségolene Royalt sem. Azt sem Hollande, sem Gayet nem cáfolta, hogy viszonyuk van, amely mint időközben kiderült, már 2012 óta tart. Nem sokkal azelőtt jöttek össze, hogy Hollande az akkori elnökválasztáson megverte az akkori államfőt, Nicolas Sarkozyt. Magánéleti jogai megsértése miatt Gayet pert indított a Closer ellen, Trierweiler pedig egy időre kórházba vonult idegösszeomlás miatt, Hollande ugyanis a cikk megjelenése előtti estén megmondta neki, hogy mire számíthat.

A rossznyelvek már hónapok óta rebesgették, hogy az elnöki párral valami nincs rendben. Valószínűleg ennek volt a jele, hogy Trierweiler hosszú időn át nem volt hajlandó beköltözni az elnöki rezidenciára, az Élysée-palotába, amikor pedig megtette, szinte csak a számára fenntartott lakosztályba visszahúzódva lehetett megtalálni. A munkáját first ladyként sem hagyta ott. Folyamatosan újságíróként dolgozott.

A franciákat Hollande és Gayet viszonyának a ténye nem érdekli túlságosan, az viszont annál inkább, hogy az elnök színt valljon, ki most a première dame. Az elnök megítélésére egyébként kedvezően hatott, hogy kiderült, szeretője van. Bár nemrég szűkszavúan csak annyit árult el, „nehéz idők” köszöntöttek a magánéletére, népszerűsége a friss felmérések tanúsága szerint a történelmi mélypontot jelentő októberi 26 százalékról 31 százalékra ugrott a botrány nyomán.

Ami az állítólagos szakítást illeti, annak egy áldozata biztosan van már. Trierweiler csütörtökön kirúgta az ügyvédjét, aki a nyilvánosság előtt mondta, hogy az elnöki barátnő szeretne „a lehető legteljesebb méltósággal” véget vetni az Hollande-hoz fűződő kapcsolatának.

Trierweiler vasárnap és hétfőn még first lady lesz. Indiába, Mumbaiba kíséri el az elnököt az éhínség ellen küzdő nemzetközi szervezet, az Action Contre la Faim meghívására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.