Szakértő: Izraelnek érdekében állna Aszad bukása

Katonai jellegű figyelmeztetéssel, így erődemonstrációval kellene rábírni a szíriai rezsimet, hogy hagyjon fel az erőszakkal, a módszeres vérontással – vélekedett csütörtökön Brüsszelben egy nevének mellőzését kérő izraeli nemzetbiztonsági szakértő, korábbi magas rangú katonai illetékes.

A szakértő egy biztonságpolitikai vitafórumon kifejtette: Izraelben a szíriai nyugtalanságok kezdetekor többen hangoztatták azt a véleményt, hogy nem kellene törekedni Bassár el-Aszad elnök megbuktatására, mert "jobb az ismeretlennél az az ördög, amelyet már ismerünk, különösen akkor, ha belső nehézségei lefoglalják". Ő maga –mondta a szakértő – ezzel már kezdetben sem értett egyet, ám most egyre határozottabban úgy látja, hogy Aszad rezsimjének a megdöntése érdekében állna Izraelnek, mert az azt követő fejleményekben rejlő esetleges veszély kisebb, mint amekkora haszonnal járna, ha sikerülne megtörni Iránnak a "síita tengely" mentén Libanonig terjedő befolyását.

Igaz, hogy Aszad fenntartja a nyugalmat a Golán-fennsíkon, de az ő támogatása nélkül a szélsőségesek nem tudnák fenyegetni a közel-keleti térséget Libanontól a Gázai-övezetig – mondta az izraeli szakértő, aki szerint a jelenlegi szíriai helyzet nem nevezhető polgárháborúnak, hiszen nagyon kiegyensúlyozatlanok az egymással szemben álló erők, és egy állig felfegyverzett haderő folytat öldöklést az ellenállók körében. Bassár el-Aszadtól egyelőre nem vonták meg a támogatásukat sem a katonák, sem a kereskedők, sem a vallási kisebbségek, sem az oroszok – tette hozzá. Szerinte ezt a négy tényezőt kell figyelni: ha ezek hátat fordítanak az elnöknek, akkor az annak a jele lesz, hogy megindult a rezsim széthullása.

Az izraeli katonai szakértő úgy vélte: "a semminél több, de a teljes körű fegyveres beavatkozással fel nem érő", katonai jellegű figyelmeztetést kellene intézni a damaszkuszi rezsimhez. Így például célszerűnek tartaná repülőgép-hordozó hajók átvezénylését a szíriai partok közelébe, tengeri gyakorlatok tartását, felderítő repülések végrehajtását, illetve a török haderő részleges mozgósítását. Ha ezekből nem értene Aszad, akkor szerinte felmerülhetne a repülési tilalom érvényesítése is – nem feltétlenül egész Szíria légterében, hanem csak ott, ahol a belső ellenállókkal szembeni fellépés összpontosul. – Lehet, hogy abban a térségben csak egy-két légvédelmi állást kellene kiiktatni. Ennek nem kellene azzal járnia, hogy teljeskörű katonai konfliktus bontakozzon ki – vélekedett a neve mellőzését kérő izraeli nemzetbiztonsági szakértő.

Basár el-Aszad egy tavaly márciusi beszéd során. A Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy a szír elnököt ne erőszakkal távolítsák el a hatalomból
Csak kecsegtetett a reformok lehetőségével parlamenti beszédében Basar al-Asszad, Szíria elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.