Szakadék szélén a román kormánypárt

Valóságos lavinát indított el a bukaresti kormánykoalíciót vezető Demokrata-liberális Pártban (PDL) az egyik első alelnök kilépése. Sorin Frunzaverdét közel negyven polgármester és három parlamenti képviselő követte, s a párt egyik napról a másikra bukaresti főpolgármester-jelölt nélkül is maradt.

Sorin Frunzaverde 22 éve a PDL egyik alapítója volt, szombati kilépéséig a párt négy első alelnöke közül pedig a legbefolyásosabb. Ő vezette a Krassó-Szörény megyei pártszervezetet, és szintén ő állt a megyei önkormányzat élén. Utóbbi minőségét az átigazolás nyomán elveszíti, ám újraválasztása csak idő kérdése. A felmérések szerint kihívói labdába sem rúghatnak majd a június 10-i helyhatósági választásokon. Frunzaverde átigazolásával a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és rajta keresztül az ellenzéki pártokat tömörítő Szociálliberális Unió (USL) megszerezte Krassó-Szörény megyét, és ami pillanatnyilag ennél is fontosabb: a többséget a bukaresti törvényhozás felsőházában.

Frunzaverde szombaton jelentette be lemondását, ám távozása már napokkal korábban ismert volt. Emil Boc demokrata-liberális pártelnök Krassó-Szörény megyébe sietett, de alig sikerült korlátoznia a katasztrófa méreteit: a PDL-s polgármesterek közül mindössze négyet győzött meg, 38-an követték a megyei elnököt az ellenzéki liberális pártba. Ugyanakkor a PDL reménybeli főpolgármester-jelöltje, Cristian Popescu Piedone bejelentette, hogy meggondolta magát, és a bukaresti negyedik kerületben indul újabb mandátumért ellenzéki színekben.

Elemzők szerint a PDL távozó első alelnöke „soványka” érvelésssel állt elő. „Rendőrállamról” beszélt, ahol az ember fél telefonon beszélni, azonban konkrétumokat nem mondott arról, hogy kinek a lehallgatására utal, és főleg ki volt a megrendelő. A sajtó szerint Frunzaverde távozásának köze lehet két múlt heti történéshez. Mindenekelőtt egy egymilliárd eurós ügylethez. Lebukott ugyanis Catalin Serban, a Temes megyei fellebbviteli bíróság alelnöke, amikor 50 ezer euró csúszópénzt készült átvenni a svájci Mineco AG képviselőitől. A cég meg akarja szerezni az újmoldovai (Moldova Noua) Moldomin vállalatot, amely egymilliárd euróra becsült rézérc kitermelésére rendelkezik koncesszióval. A részvények eladását érintő per folyamatban van a Temes megyei fellebbviteli bíróságon. Az Adevarul napilap tényfeltáró riportja szerint az ügyben a szálak Frunzaverdéhez vezetnek, aki vélhetően védelmet keres a hamarosan hatalomra kerülő ellenzéknél.

A távozás másik oka az lehet, hogy a független miniszterelnök becsapta maga után az ajtót a koalíciós pártok múlt heti egyeztetésén, amikor a PDL megyei vezetői külön költségvetési kiutalásokat kértek a kormánypárti politikusok által vezetett önkormányzatoknak. Másfelől a Szociálliberális Unió (USL) vezetői kilátásba helyezték: kormányra kerülése esetén – ami nagyon valószínű az őszi választások után – az USL polgármesterei pluszforrásokra számíthatnak Bukarest részéről.

Victor Ponta szociáldemokrata elnök reményét fejezte ki, hogy a kormánypárt a következő napokban további vérveszteséget szenved el. Hozzátette: jövő héten az ellenzék megpróbálkozik Roberta Anastase képviselőházi elnök leváltásával. Ha ez sikerülne, azt jelentené, hogy a hatalom elveszítette a többséget az alsóházban is. Onnan pedig már csak egy lépés volna a kormány megbuktatása. Az ellenzék már korábban bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be, tiltakozásként a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozása ellen.

Elemzők enyhén visszásnak tartják, hogy az ellenzék éppen most próbál átigazolások révén parlamenti többséget és eséllyel induló helyi jelölteket szerezni, ugyanis egy hete nagyszabású tervet hirdetett meg a politikai migráció megszüntetésére. Az USL által körvonalazott törvénytervezet szerint elveszítené törvényhozói mandátumát az a képviselő vagy szenátor, aki megbízatása alatt pártot cserél. A szabály a most átigazolókra értelemszerűen nem vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.