Szakadással riogat az olasz kormányfő

Mario Monti szerint a válság miatt felszínre törtek a nacionalista érzelmek, amelyeket meg kell fékezni, hogy az Európai Unió egészben maradjon.

„Lelki törésre” figyelmeztette Európát Mario Monti olasz miniszterelnök. A politikus a német Spiegel hírmagazinnak adott interjújában vélte úgy, hogy frontvonal húzódik észak és dél között, a kontinenst pedig e front két oldalán kölcsönösen létező előítéletek feszítik ketté. Monti szerint mindez „rendkívül riasztó” jelenség, amely ellen küzdeni kell.

Hogy az észak-dél ellentét valóban létezik, ékesszólóan tanúsítja az Il Giornale: a tavaly novemberben megbukott konzervatív miniszterelnök, Silvio Berlusconi családi tulajdonában lévő lap egyik közelmúltbeli száma Angela Merkel német kancellár képével, mellette pedig a Quarto Reich (Negyedik Birodalom) címmel jelent meg nemrég. Az Európai Unió köldökzsinórján tengődő Görögországban Merkelt mostanában rendszerint Hitlerként ábrázolják.

A hasonló jelenségek kapcsán Monti megjegyezte, hogy az eurózóna szétesése az egész kontinens alappilléreinek az összeomlásával fenyeget. „Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek most kell kiállniuk a nyilvánosság elé, hogy megmagyarázzák, mi is a valódi helyzet” – vélte az olasz kormányfő.

Eközben az olasz nemzeti bank igazgatója, Ignazio Visco a La Repubblicának arról beszélt, hogy bár Róma egyelőre nem szorul rá az Európai Unió pénzügyi segélyére, de az nem zárható ki, hogy a jövőben mégis a két országmentő alaphoz kell fordulnia. „A dologban több tényező is szerepet játszik. Ha a piacok meggyőzik magukat arról, hogy túl vagyunk a fordulóponton, ha a kormány tartja magát a pénzügyi szigorhoz, és fellép a gazdaság élénkítése érdekében is, akkor nem lesz szükség a milliárdokra. Sok múlik rajtunk is” – fogalmazott Visco.

Piaci bizalmat szereznie Olaszországnak meglehetősen nehéz lesz: az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által eddig összesen 240 milliárd euróval kisegített Görögország mögött a legnagyobb államadósságot Olaszország halmozta fel az eurózónában. Az IMF becslései szerint az olasz államadósság idén a GDP 123,4, jövőre a 123,8 százalékára rúg majd, ami azt jelenti, hogy a hitelezők minimum szkeptikusan fognak tárgyalóasztalhoz ülni a kormánnyal, ha közeleg a fizetési határidő, és Róma új hitelekkel akarja kiváltani a régieket.

Angela Merkel német kancellár Montival június végén Brüsszelben. Nem zárható ki, hogy az olaszok is bejelentkeznek a milliárdokért
Angela Merkel német kancellár és Mario Monti olasz miniszterelnök Brüsszelben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.