Szakad a palesztin egységkormány

A Hamász nem tiszteli a palesztin egységkormány létrejöttekor kötött megállapodásokat, s az iszlamista szervezet továbbra is önkényuralmat gyakorol a Gázai övezetben - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a vasárnapra virradó éjjel Kairóban, kilátásba helyezve az együttműködés beszüntetését, amennyiben a Hamász nem változtat a helyzeten.

Abbász szombat este három napra az egyiptomi fővárosba érkezett, hogy az Arab Liga tagállamainak külügyminisztereit értesítse az általa vezetett Fatah és a Hamász alkotta egységkormány működésével és az Izraellel folytatott béketárgyalások újraélesztésével kapcsolatos kérdésekről.

A palesztin elnök éles szavakkal illette az iszlamista szervezet vezetőit. Állítása szerint a Hamász fegyverei segítségével és továbbra is fenntartott belbiztonsági struktúrájára támaszkodva árnyékkormányt működtet az övezetben, ahol a Fatahnak semmi beleszólása sincs az ügyek menetébe. A Hamásznak mintegy 27 minisztériumi államtitkára jelenti a valódi uralmat az enklávéban.

Abbász azt is kijelentette, hogy a július 8-án kirobbant gázai válságban az iszlamista szervezet mindössze ötven tagját vesztette el, miközben az ötven napig tartó harcokban 861 Fatah-harcos esett el. A Hamász több mint 120 fiatalt ölt meg, mert azok nem tartották magukat a rájuk kirótt házi őrizethez - közölte Abbász, s ezen kívül emlékeztetett a mintegy harminc-negyven, árulással vádolt embernek az iszlamisták által végrehajtott bíróságon kívüli kivégzésére.

Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője egy vasárnapi sajtóközleményben határozottan elutasította a palesztin elnök szavait, amelyeket teljes mértékben indokolatlannak minősített. Az egységkormány feje által említett értesüléseknek és számoknak Abu Zuhri szerint semmilyen valós alapja nincs", s Abbász igazságtalan a palesztin néppel és a kimagasló katonai győzelmet lehetővé tevő ellenállással – értsd: a Hamásszal – szemben.

A több mint 2100 palesztin halálát okozó gázai válságban szemben álló felek augusztus 26-án meghatározatlan idejű fegyverszünetet kötöttek, amelyet a következő egy hónapban a palesztin és az izraeli küldöttségek közti közvetett tárgyalások követnek.

Abbász az Arab Liga külügyminisztereivel várhatóan vasárnap ismerteti a tárgyalásokkal kapcsolatos hivatalos álláspontot, s előre jelezte, hogy egy sor „nem hagyományos lépést" tervez arra az esetre, ha „az izraeli megszállók" folytatják jelenlegi politikájukat.

Izrael néhány napja bejelentette, hogy 400 hektárnyi területet államosít Ciszjordániában, válaszul arra a gyilkosságra, amelyet palesztinok követtek el júniusban három izraeli tizenévessel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.